Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Orättvisa orosanmälningar i spåren av pandemin

Publicerad:
Sjuka barn i samband med pandemins särskilda omständigheter kan leda till orättvisa orosanmälningar, varnar insändaren.
Sjuka barn i samband med pandemins särskilda omständigheter kan leda till orättvisa orosanmälningar, varnar insändaren. Foto: Anders Wiklund/TT

Till berörda i Bengtsfors kommun: Jag har något som jag har funderat på länge och det är varför föräldrar blir straffade när dom håller sina barn hemma när dom har symtom nu när vi lever i en pandemi.

Jag och säkert många fler kan förstå om man som skola måste göra till exempel en orosanmälan. Men att göra något så drastiskt redan när skolan har varit igång i tre veckor tycker jag är bedrövligt.

Som förälder vet man att så fort skolor börjar igen efter lov, blir det sjukdomar. Så om man har barnen hemma cirka åtta dagar för att man väntar på provsvar för covid-19, får det efter några dagar och när man har fått svar att det är negativt. Men att ändå barnet är sjukt exempelvis ligger i feber, hostar så man tror att de hostar sönder sina revben. Ska man ändå skicka dem till skolan?

Detta är fruktansvärt hemskt för barnen och även föräldrarna. De mår så psykiskt dåligt.

Skolan säger att vi vill ju bara hjälpa er. Men hur ska skolan, socialen med mera kunna hjälpa föräldrar när det är influensa? Detta skulle jag vilja veta vad det för hjälp! Det enda är ju att låta barnen vila, få eventuell medicin. Något annat finns ju inte att göra.

Tycker att detta är så fruktansvärt dåligt av skolan att göra så. Man ska kunna diskutera med föräldrarna och höra "vad kan vi göra för att hjälpa" och inte bara ringa till en förälder och säga att idag har jag skrivit en orosanmälan då ditt barn har varit borta mycket.

Detta gör ju att föräldrar är ständigt oroliga och vågar inte ha sina barn hemma, ifall de ska bli anmälda på nytt. Man kommer att skicka sina barn till skolan oavsett dom är sjuka eller friska.

Orolig förälder

Artikeltaggar

InsändarePandemi

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.