Retrospektiv utställning till minne av KG Bratt

Publicerad:
KG Bratt framför ett av sina verk. Fotografiet togs i samband med en utställning 2011. Foto: Anna Nyberg

Lördagen den 2 oktober är det vernissage för den retrospektiva minnesutställningen "Vi minns KG Bratt" i Steneby konsthall i Dals Långed. Långedsbon KG Bratt var konstnär och lärare på Stenebyskolan. Han avled i december 2020 och hyllas nu för sina insatser genom denna utställning.

KG Bratt föddes 1937 och växte upp i Trollhättan. Han fick sin konstnärliga utbildning i Göteborg på Slöjdföreningens skola och Konsthögskolan Valand.

1980 valdes KG Bratt in i Dalslands konstnärsförbund. Han var också medlem i Konstnärernas Riksorganisation (KRO) och Sveriges vänföreningar för konst och kultur (SvK).

Ett av de verk av KG Bratt som kan ses i Steneby konsthall.
Ett av de verk av KG Bratt som kan ses i Steneby konsthall. Foto: Björn Carlén

KG Bratt var målare, men såg på världen med tecknarens eller grafikerns öga. Han var också en passionerad fotograf.

Efter avslutad anställning på Stenebyskolan fortsatte han att undervisa i modellteckning i sin privata ateljé i Dals Långed.

Verk på många håll

KG Bratt gjorde offentliga utsmyckningar för Dalslands sjukhus i Bäckefors och Torslandaverken i Göteborg. Han finns också representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Borås Konstmuseum, Statens konstråd och i många landsting och kommuner.

Den retrospektiva utställningen "Vi minns KG Bratt" arrangeras av Steneby kulturförening och kan ses under hela oktober månad ut.

Krokikvällar

I anslutning till denna anordnar också Steneby kulturförening tre kvällar i oktober för att under ledning av Martin Friberg teckna kroki med en levande modell. Också detta äger rum i Steneby konsthall.

Artikeltaggar

Dals LångedKG BrattKonstSteneby konsthallUtställningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare