Insändare: Så tar vi i Centern och Liberalerna Färgelanda framåt

Insändare
PUBLICERAD:
Centerpartiet och Liberalerna fortsätter att ta ansvar för Färgelanda, deklarerar partierna i inlägget.
Foto: Helena Lindgren
Centerpartiet och Liberalerna fortsätter att ta ansvar för Färgelanda.

Centerpartiet och Liberalerna fortsätter att ta ansvar för Färgelanda. Vi har lagt en gemensam budget som tar kommunen framåt. Med fortsatt fokus på styrning och ledning, ekonomisk hållbarhet och utveckling skapar vi möjligheter för kommunen att rusta sig för framtiden. Vi vill skapa delaktighet kring utvecklingen och har tillsammans – politik och förvaltning – påbörjat en förändringsresa. Troligtvis det enskilt viktigaste uppdraget för Färgelanda, vid sidan av att få en budget i balans.

Vi skapar delaktighet genom framtagandet av Översiktsplan 2040, uppdatering av detaljplaner och ett centrumutvecklingsprogram för Färgelanda tätort. De närmaste åren kommer orterna i kommunen att involveras i planarbeten med det gemensamma syftet att möjliggöra ökat byggande runtom i vår fantastiska kommun. Både för bostäder och företag.

Färgelanda kommun ska fortsatt värna vårt rika närings- och föreningsliv. Vi rekryterar nu en ny näringslivsutvecklare som ska leda arbetet tillsammans med kommunledning och förvaltning. Vi fortsätter att satsa på Harvens dag (2 dagar under 2022) och vi uppgraderar Centrumhuset med fler verksamheter tillsammans med bibliotek och konsthall, såsom Lärcentrum, Arbetsmarknad/Integration, Turistinformation, föreningslokaler för möten och aktiviteter för alla åldrar mm. På så vis tillgängliggör vi byggnaden för fler målgrupper. Kultur- och föreningslivet ska fortsatt värnas genom långsiktiga villkor, öronmärktaföreningsmedel och samverkan för kommunens bästa.

De senaste åren har drygt 4 miljoner kronor extra tillförts Socialnämnden, utöver riktade statsbidrag till äldreomsorgen. För 2022 och 2023 tillskjuter vi ytterligare 6 miljoner. Dettabehövs för att möta ökade behov och för att förstärka äldreomsorgen framåt. Planen innebär att bemanningen förstärks inom äldreomsorgen under 2022 samt att äldreomsorgen fortsatt bedrivs på Solgården, Lillågården och Håvestensgården. Håvestens avd 5 öppnas tidigast 2023, då behovet väntas stiga.

Genomlysningar av Utbildningsnämndens ekonomi under året bekräftar att kostnadsläget inom Färgelanda kommuns förskola och grundskola ligger högt jämfört med andra jämförbara kommuner. Därtill ska nämnas omfattande underhållsbehov. Inför år 2022 förstärker vi nämndens ram med 6 miljoner kronor i syfte att framtidssäkra våra skolor.

Vår ambition är att ta vara på växtkraften och skapa framtidstro för hela Färgelanda kommun.

Tobias Bernhardsson (C)​

Kommunstyrelsens ordförande

Gruppledare Centerpartiet

Ingo Asplund (L) ​

Gruppledare Liberalerna

Sandra Hallberg (C)​​

Kommunstyrelsens arbetsutskott​

Kenneth Carlsson (L)

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Håkan Gusteus (L)

Socialnämndens ordförande

Elisabeth Örn (C)

​Utbildningsnämndens ordförande

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.