Insändare: Det mänskliga mötets betydelse

Insändare
PUBLICERAD:
Arbetsförmedlingen närvaro i kommuner med hög arbetslöshet är viktig, poängteras i inlägget.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Statlig närvaro ska vara en självklarhet för alla - inte bara för stadsbor. I våras meddelade regeringen att 28 nya servicecenter ska etableras i hela landet. I Fyrbodal handlar det om ett nytt i Lysekil. En satsning på fler servicecenter är ett steg i rätt riktning men vi kan inte vara nöjda med mindre än att det finns statlig närvaro i samtliga kommuner utifrån invånarnas och företagens lokala behov. Det gäller särskilt att se till att Arbetsförmedlingen finns i kommuner med hög arbetslöshet.

På ett servicecenter kan medborgare och företagare få information, vägledning och service från olika statliga myndigheter, ett behov som finns i alla landets 290 kommuner.

Bakom oss har vi en utveckling som har medfört en utarmning av samhällsservicen som inte är acceptabel. Att hela Sverige ska leva får inte bli en klyscha utan innehåll. En sådan utveckling står i djup kontrast till bl.a. ett grundläggande synsätt om tilliten till välfärdssamhället, och strävan efter ett socialt hållbart samhälle.

Människor har förpassats till att vara kunder i stället för medborgare vilket är en följd av den politiska nyorientering som har ägt rum, och som tydligast får sitt genomslag inom Arbetsförmedlingen där utomstående aktörer tar över statens uppgifter.

Trots att digitaliseringslösningar växer fram så kan de ändå inte ersätta betydelsen och värdet av en tydlig statlig fysisk närvaro i kommunerna särskilt i arbetsmarknadsfrågor och välfärdstjänster. Betydelsen av det mänskliga mötet ska inte förringas då det är viktigt för många invånare, och bidrar till en ökad tillit för myndigheterna.

Statligt servicecenter och Arbetsförmedling i varje kommun måste vara riktmärket för, och del av en politik för att hela Sverige ska leva. En ökad polisiär närvaro är en självklarhet men det får inte bara vara poliser samt personal på Systembolaget som är den statliga närvaron i vår kommun.

Lokala förhållanden och behov ska avgöra inriktning och omfattning av denna närvaro och bygger rimligtvis på överenskommelser mellan kommun och stat. Om det inte görs blir kommunerna tvungna att ta på sig uppgifter som är ett statligt ansvar.

Därför har jag lämnat in en motion till Kommunfullmäktige om att kommunen ska ta initiativ för att stärka den statliga närvaron i vår kommun - Det förtjänar våra invånare.

Per Eriksson

Gruppledare för Socialdemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.