Hoppa till huvudinnehållet

Emelie Hjoberg är den senaste Dalslandshjälten som hyllas

Publicerad:
Emelie Hjoberg med femåriga dottern Ophelia som har diabetes typ 1. Sjukdomen förändrade hela livssituationen för båda.
Emelie Hjoberg med femåriga dottern Ophelia som har diabetes typ 1. Sjukdomen förändrade hela livssituationen för båda. Foto: Tommy Lofgren

När Emelie Hjoberg fick beskedet att hennes dotter Ophelia, då två och ett halvt år gammal, hade diabetes typ 1 ställdes mycket på huvudet. Hela livssituationen förändrades för båda.

– Det var tufft med många nya rutiner med ett stort ansvar för att Ophelia ska må bra. Dessutom hade min sambo Ophelias pappa, gått bort något år tidigare, berättar Emelie Hjoberg som nu får Dalslands Sparbanks utmärkelse Dalslandshjälte.

Alla föräldrar vill sina barn väl. Det är en hörnsten i föräldrarollen. Före Emelie ligger det ett stort allvar bakom de orden.

- Jag vill att Ophelia ska kunna leva som vilket barn som helst med kompisar och fritidsaktiviteter. Men det kräver mycket av mig. Vardagen kan verkligen vara kämpig.

Hela familjen

Om en person drabbas av diabetes typ 1 påverkar det hela familjen. Det är en livslång sjukdom som hela tiden är närvarande. Den situationen kan vara svår att förstå för den som själv inte är inne i det. Med ansvar för ett barn med sjukdomen måste man alltid vara tillgänglig. Alltid ha koll på blodsockernivå, ha fickorna fulla med druvsocker för en snabb insats om det skulle krävas.

Som Dalslandshjälte 2020 fick Emelie Hjoberg, prischeck, diplom och blommor, när hon uppvaktades av Thomas Wallin, Dalslänningen, och Sofia Falkman, Dalslands Sparbank.
Som Dalslandshjälte 2020 fick Emelie Hjoberg, prischeck, diplom och blommor, när hon uppvaktades av Thomas Wallin, Dalslänningen, och Sofia Falkman, Dalslands Sparbank. Foto: Tommy Lofgren

Insulinbrist kan leda till allvarliga tillstånd och i värsta fall döden. Därför har Ophelia en insulinpump, som via en slang till en knapp på hennes mage leder insulinet in i kroppen. Där ska byte ske var tredje dag. Insulin måste ges till varje måltid och när blodsockerhalten blir för hög. Tack vare den moderna tekniken kan Emelie följa Ophelias blodsockernivå via mobiltelefonen.

En Dalslandshjälte

Nu har Emelie Hjoberg utsetts till Dalslandshjälte 2020 för sitt stora ansvarstagande. I förra veckan var Sofia Falkman, marknadschef på Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, chefredaktör på Dalslänningen på besök i Högsäter och överlämnade blommor, diplom och en prischeck på 10 000 kronor.

Ophelia har ett alldeles eget litet fint och välutrustat hus på tomten där hon kan leka.
Ophelia har ett alldeles eget litet fint och välutrustat hus på tomten där hon kan leka. Foto: Tommy Lofgren

För att utses till Dalslandshjälte måste man nomineras av allmänheten. Sedan har banken och tidningen gjort ett urval. Dalslandshjälte är ett projekt som ska pågå i fyra år.

Att ha diabetes typ 1 handlar inte bara om livet hemma. I Ophelias fall har Emelie lärt upp personal på förskolan i Högsäter. Den ligger bredvid det fritidshem Emelie arbetar på.

- I början var det svårt att lämna över ansvaret till någon annan. Men det har gått bra.

Glad femåring

Ophelia är i dag en glad femåring som gärna visar sin fina lekstuga utrustad med leksaksspis, bord och stolar och inte minst en blå minnestallrik med kungaparet på. Och de två nyinskaffade katterna, Mimmi och Milo, som smiter runt husknuten när vi är på besök behöver klappas då och då.

För Emelie Hjoberg är backup i form av mor- och farföräldrar, som bor i närheten, viktig. Det gör att hon kan få lite tid för sig själv även om hon alltid har huvudansvaret för Ophelias hälsa.

Emelie Hjoberg har som målsättning att Ophelia ska få leva ett så normalt liv som möjligt trots att hon har diabetes 1.
Emelie Hjoberg har som målsättning att Ophelia ska få leva ett så normalt liv som möjligt trots att hon har diabetes 1. Foto: Tommy Lofgren

Hon vill också lyfta fram den vård med kunnig personal på Uddevalla sjukhus där regelbundna kontroller sker.

- Jag är glad att vi bor i Sverige där vi har bra sjukvård.

Dalslandshjältar hittills

1. Sven-Ove Antonsson, Ärtemark

2. Stefan Dahl, Högsäter

3. Lena Hansson, Färgelanda

4. Anna Wessman Karlsson, Svalungebyn, Mellerud

5. Annika Henke, Ed

6. Fredrik Sköld, Mellerud

7. Johan och Rose Magnusson, Råggärd

8. Emelie Hjoberg, Högsäter

Artikeltaggar

Anna Wessman KarlssonDalslands SparbankDalslandshjältarDalslänningenFamiljFärgelandaFredrik SköldHögsäterNyheterRåggärdSofia FalkmanStefan Dahl

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.