Hoppa till huvudinnehållet

Festligt jubileumsfirande väntar

Publicerad:
Skål! säger Anneli Kantola, Vivan Andersson, Lena Zachariasson, Synnöve Engqvist och Monica Sandström som på fredag ska fira PRO:s 75-årsjubileum på Gamla Real.
Skål! säger Anneli Kantola, Vivan Andersson, Lena Zachariasson, Synnöve Engqvist och Monica Sandström som på fredag ska fira PRO:s 75-årsjubileum på Gamla Real. Foto: Tommy Lofgren

PRO i Dals-Eds kommun firar hela 75 år i år. Det ska firas med buller och bång på fredag då den livfulla pensionärsföreningen intar Gamla Real för festligheter.

Nu finns det inget som hindrar PRO Dals-Ed att fira sitt 75-årsjubileum med social samvaro, underhållning och god mat. Precis lagom till jubileet slopas coronarestriktionerna och det är återigen okej att umgås i större folksamlingar.

– Men vi kommer att tänka på avstånd ändå och maten serveras vid bordet.

Det säger Monica Sandström, som i dag är vice ordförande i pensionärsföreningen, som startade 1946.

Ivar Andersson kom att bli den förste ordföranden i föreningen. Monica Sandström berättar att den verksamhet som bedrevs då var ganska långt ifrån den som finns på orten i dag.

– Det var cirka 70 personer som anslöt sig till föreningen som på den tiden var ganska fattig. På 1950-talet hade föreningen endast 54 kronor i kassan och anordnade cirka två möten per år. De fick kaffe från den socialdemokratiska kvinnoföreningen.

Ivar Andersson blev sedan ersatt av Harald Svensson som var ordförande i imponerande 22 år.

Duktiga på att påverka

Ordförandena har därefter kommit och gått. Som första punkt på jubileet på fredag skall det hållas årsmöte då Monica Sandström föreslås väljas till ny ordförande.

Hon berättar att föreningen, som är politisk obunden, genom åren har varit ganska duktig på att påverka politiska beslut.

– På 1960–70-talen påtalades behovet av pensionärslägenheter. Föreningen såg också till att de som bodde på Äng fick möjlighet att åka med skolbussen ner till samhället för att till exempel handla samt att KPR, Kommunens pensionärsråd, kom till.

1979 invigdes föreningens lokal som finns belägen under äldreboendet Hagalid och där håller föreningen till ännu i dag.

250 medlemmar

Nuförtiden har föreningen betydligt bättre ekonomi och fler medlemmar. Cirka 250 personer är medlemmar i föreningen som har nästan lika många aktiviteter. Eller nja, kanske inte riktigt så många, men pensionärerna ser då till att hålla sig sysselsatta.

– I dag har vi 16 studiecirklar. Det är allt från språk, vattengympa i Bäckeforsbassängen och matlagning till friskvård och stickkafé. Om vi bara hittar ledare gör vi det som efterfrågas. Vi skulle nästan ha behövt fler dagar i veckan, säger Monica Sandström.

Under pandemin har de flesta cirklar varit pausade, förutom två stycken. PRO i Dals-Ed har till och med blivit pandemicertifierade av länsstyrelsen för att hålla i gång utomhusgympa samt stavgång.

– Alla som har medverkat har lyckats hålla sig friska. Frisk luft och att röra på sig gör gott, säger Anneli Kantola, som är cirkelledare.

Kåserier och anekdoter

När föreningen på fredag ska firas blir det med ett gediget program som inleds med bubbel. Flera av de tidigare ordförandena ska medverka med kåserier och anekdoter från föreningens historia. Det blir underhållning av bland annat friskvårdsgruppen, Lilla Bandet och allsång av Roland Olsson och det blir god mat samt tårta.

Men varför är det då så viktigt att när arbetslivet har avslutats engagera sig i en pensionärsförening?

– Det är främst på grund av den sociala samvaron och glädjen. Det är superviktigt att som pensionär ha något att gå till. Man blir mer alert och får en bättre livskvalitet, säger Monica Sandström.

– När jag flyttade tillbaka till Ed för tre år sedan lyckades jag komma in i sammanhanget igen tack vare föreningen. Det är en jätteviktig förening för bland annat nyinflyttade som fångas upp, säger Anneli Kantola.

Artikeltaggar

EdJubileumPROSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.