Hoppa till huvudinnehållet

Riksdagsmän ger stöd för framtida fängelse i Åmål

Publicerad:
Riksdagspersoner från Fyrbodal ställer sig bakom Åmåls önskan om ett fängelse på orten.
Riksdagspersoner från Fyrbodal ställer sig bakom Åmåls önskan om ett fängelse på orten. Foto: Tor Erik Schrøder

Ambitionen om att få en kriminalvårdsanstalt till Åmål har brett stöd bland kommunerna i Fyrbodal och hos områdets riksdagsmän. Det intrycket fick Michael Karlsson (S) vid ett möte med parterna i förra veckan.

Fyrbodals kommunalförbund gästades vid sitt senaste sammanträde av lokala riksdagsmän från hela den politiska skalan. Förutom allmänna frågor som exempelvis uppluckrat strandskydd, passade Åmåls representant Michael Karlsson (S) på att lyfta kriminalvården. Även om myndigheten beslutat att bygga nästa stora anstalt i östra Sverige, så finns det fortfarande en levande förhoppning om att Åmål ska kunna bli aktuellt vid nästa bygge.

– Det kanske ligger långt i framtiden, men det är viktigt då att vi har med oss våra kommuner i Fyrbodal och våra riksdagspersoner. Och jag kände inget annat än att man unisont står bakom den här tanken, från höger till vänster. Det är ett gott besked tycker jag, sa Michael Karlsson (S), när han rapporterade om vad som sades vid mötet till fullmäktige.

Enligt uppskattningar som tidigare har gjort skulle en fängelseetablering kunna ge cirka 300 nya arbetstillfällen.

Affärskonsultfiman Rud Pedersen, där tidigare försvarsministern och före detta Åmålsbon Sten Tolgfors är en av ägarna, har lobbat för ett bygge i Åmål nästan sedan kommunen beslutade att satsa på detta.

Artikeltaggar

FängelseFyrbodals kommunalförbundMichael KarlssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.