Hoppa till huvudinnehållet

Queerkultur på frammarsch i Dalsland

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Funny Livdotter utanför Homografiska museet i Fengersfors.
Funny Livdotter utanför Homografiska museet i Fengersfors. Foto: Elinor Thuresson

Dalsland är kanske inte känt för ha en stark queerkultur, men under sommaren har två färska verksamheter märkts på området: Homografiska museet i Fengersfors och SNICKQUEERIs Sverigeturné med initiativ från Dals Långed. Dessa uppmärksammar Mötesplats Steneby nu på sin hemsida.

Homografiska museet öppnade sina ljuslila portar sommaren 2020 och har i år haft sin andra konstutställning. Varje år köps fem verk in till museet som därigenom skapar sin egen samling med sin egen sanning.

Initiativtagaren och museidirektören Funny Livdotter, som annars är bosatt och verksam i Dals Långed, beskriver museet som ett Narnia, det sagorike som författaren C.S. Lewis skrev fantasyböcker om.

”Om queer var normen”

Funny Livdotter har tidigare berättat för Dalslänningen att hon ser Homografiska museet som en uppvisning av en fiktiv tro om hur världen skulle se ut om queer var normen.

– Syftet är att visa vad som kunde ha hänt om historien inte vore berättad av vita heterosexuella män, sa Funny Livdotter till Dalslänningen den gången.

Snickarduos tryggare rum

Lova Öberg och Helén Mahieu är en queer snickarduo från Dals Långed. Under namnet SNICKQUEERI har de varit ute på en månadslång turné för att inspirera och lära ut täljning på några av de platser där föreningen Lesbisk Makt har arrangörsgrupper.

SNICKQUEERI hyser en stor kärlek till trähantverk och viljan att sprida det till fler. Att just trähantverk kan upplevas svårtillgängligt är något som deras deltagare vittnar om.

Tryggare rum har varit utgångspunkten i SNICKQUEERIs turné och av den anledningen har workshopsen varit självständighetssträvande för lesbiska, queera och personer med transerfarenhet. Helén Mahieu menar att det kan handla om att inte bli ifrågasatt eller att inte behöva överprestera.

Fotnot: Queer är ett brett normkritiskt begrepp vars betydelse inte är helt definierad. Begreppet queer har att göra med kritiska analyser av gängse normer kring könsidentitet och sexualitet.

Artikeltaggar

DalslandFunny LivdotterHelén MahieuLova ÖbergNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.