Hoppa till huvudinnehållet

Lärare ska ha erbjudit högre betyg mot sexuella tjänster – åtalas

Publicerad:
En man i 45-årsåldern från Färgelanda åtalas vid Uddevalla tingsrätt för sex fall av  sexuellt ofredande.
En man i 45-årsåldern från Färgelanda åtalas vid Uddevalla tingsrätt för sex fall av sexuellt ofredande. Foto: Adam Ihse/TT

En gymnasielärare från Färgelanda, verksam på en skola i Uddevalla, misstänks ha erbjudit en elev bättre betyg i utbyte mot sexuella tjänster. Nu åtalas läraren för sex fall av sexuellt ofredande mot flera elever.

En man i 45-årsåldern från Färgelanda, verksam som gymnasielärare på en skola i Uddevalla, ska ha utsatt sex elever för sexuellt ofredande vid olika tillfällen mellan 2017 och 2019, något som Bohusläningen var först med att rapportera om.

Bland annat ska han, enligt åtalet, under ett betygssamtal ha uttryckt för en elev att hon kunde få högre betyg genom att blanda in sexuella handlingar eller liknande uttryck med samma innebörd.

Vid andra tillfällen ska han ha tagit tag om halsen på en elev och uttalat att ”strypsex är najs”, en annan ska han ha dragit med handen på ryggen under tröjan och viskat i hennes öra att något i stil med att ”din tröja är fin”.

Andra elever fick kommentarer om sin rumpa, eller kommentarer som ”om du inte hade haft pojkvän skulle jag ha ollat dig”. En elev ska han ha lagt handen på hennes lår och uttalat ”jag får hålla här eftersom jag inte får ta på din rumpa”.

– Jag vill inte gå in på i vilka sammanhang detta har skett, men i skolmiljö i alla fall, säger åklagare Carina Gustafsson till Bohusläningen.

Stängs av en månad

2019 polisanmäldes läraren och skiljdes från sin tjänst under en tillfällig period. Nu har läraren stängts av en månad under rättsprocessen. Sedan de misstänkta brotten uppdagades har mannen haft anpassade arbetsuppgifter som innebär att han inte haft direkt arbete med elever.

– Nu hamnar frågan i en allvarligare dager. Vi blandar oss inte i åtalsprocessen, vi hade en intern diskussion och kom fram till att under rättegångsprocessen har vi stängt av den här läraren i samråd med personalavdelningen, säger förvaltningschefen i kommunen till SVT Nyheter Väst.

– Jag vill betona att vi gör det som en preventiv åtgärd, vi tar inte ställning till om det blir en fällande dom eller inte, säger förvaltningschefen.

Läraren förnekar brott.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFärgelandaSexuellt ofredande

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.