Hoppa till huvudinnehållet

Pensionärer kritiska till tillägg: ”Ett slag under bältet”

Publicerad:
Nils Alexandersson och Jerker Johansson är kritiska till det nya inkomstpensionstillägget. Ingen av dem får ut något extra tillägg på grund av deras låga pension.
Nils Alexandersson och Jerker Johansson är kritiska till det nya inkomstpensionstillägget. Ingen av dem får ut något extra tillägg på grund av deras låga pension. Foto: Helena Lindgren

Det nya inkomstpensionstillägget, som betalades ut för första gången i september, ska gynna pensionärer som har arbetat ett långt liv med låg lön. Men det är inte alla som är berättigade till tillägget. De som har pension under 9 000 kronor får inte några extra pengar i plånboken.

Satsningen på inkomstpensionstillägg är beslutad av riksdagen och administreras av Pensionsmyndigheten. Första utbetalningen skedde i september.

Syftet med tillägget är att människor som har arbetat ett helt liv med låg lön ska få en högre pension än vad de annars skulle få. Det handlar om ett tillägg till den allmänna pensionen på mellan 0 och 600 kronor i månaden före skatt.

Enligt Pensionsmyndigheten är 194 000 pensionärer i Västra Götalandsregionen berättigade till det nya tillägget, vilket är ungefär var femte pensionär. Det är alltså inte alla som får det nya tillägget.

För att få det ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en beräknad inkomstgrundad allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor före skatt.

Når inte upp till nivån

Två som inte kommer att få ta del av det nya tillägget är Nils Alexandersson, eller Nisse i Bodalen som de flesta kallar honom, samt Jerker Johansson, Steneby. Båda har varit mjölkbönder under stor del av sina yrkesverksamma liv och båda avslutade sina verksamheter en bit in på 2000-talet.

Ingen av dem når upp till den nivå gällande pension som krävs för att få ut inkomstpensionstillägget.

– Jag får ut 5 400 kronor och vi är en stor grupp som inte får ut mer än så. Det här är ett slag under bältet. Vi har slitit och jobbat i alla år, men vi får ingenting, säger Nils Alexandersson.

Nyligen fick han ett besked från Pensionsmyndigheten där det framgår att han inte är berättigad till tillägget, som går ut automatiskt.

– Varför skickar de ens ut det? Det är ju som ett hån. Det hade varit bättre att inte veta.

Hur får ni det att gå ihop när månaden är slut?

– Personligen har jag sparade medel plus att man får ju hålla på att gno lite till även om man har uppnått pensionsålder, säger Nils Alexandersson.

– När man handlar får man hålla utkik efter de röda lapparna. För oss hade 600 kronor betytt väldigt mycket i plånboken, säger Jerker Johansson.

Han menar att landsbygden blir särskilt drabbad.

– Det finns ju de bland oss som under många år haft mjölkgårdar. Det drabbar ju även många kvinnor som exempelvis under längre perioder varit hemma med barnen.

Nils Alexandersson och Jerker Johansson är kritiska till det nya inkomstpensionstillägget. Ingen av dem får ut något extra tillägg på grund av deras låga pension.

Vem har rätt till inkomstpensionstillägget?

För att få tillägget ska man ha fyllt 65 år, ha jobbat i Sverige i minst ett år och ha en beräknad inkomstgrundad allmän pension på mellan 9 000 och 17 000 kronor före skatt.

Hur många år med pensionsgrundande inkomst man har tjänat in i Sverige påverkar också hur stort inkomstpensionstillägget blir.

Det krävs också att personer som är födda 1938 till 1944 har 35 år med pensionsgrundande inkomst. Att personer födda 1945 eller senare har 40 år med pensionsgrundande inkomst.

Om man har allmän pension under 9 000 kronor per månad och uppbär garantipension, som höjdes för ett par år sedan, kan man, enligt Pensionsmyndigheten istället ha rätt till bostadstillägg.

Artikeltaggar

ArbeteEdJerker JohanssonPensionsmyndighetenPolitikSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.