Hoppa till huvudinnehållet

Holmqvist vill se fler pensionshöjningar

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
"Har man varit med och byggt Sverige starkt ska man också ha en rimlig pension", säger Paula Holmqvist.
"Har man varit med och byggt Sverige starkt ska man också ha en rimlig pension", säger Paula Holmqvist. Foto: Anna Nyberg

– Detta var vårt vallöfte, nu blir det verklighet.

Det säger Paula Holmqvist (S), riksdagsledamot från Dals-Eds kommun, om det nya inkomstpensionstillägget. På kritiken om att många blir utan svarar hon att det har gjorts tidigare satsningar och att det kommer fler förslag på höjningar i kommande budget.

Paula Holmqvist förklarar att Socialdemokraterna 2018 gick till val på att höja pensionerna. År 2020 höjdes garantipensionen och bostadstillägget stärktes. Inkomstpensionstillägget är enligt Holmqvist ytterligare en satsning, som är riktad mot de personer som, trots ett långt arbetsliv, har låga pensioner.

– Det handlar om personer som slitit ett helt yrkesliv, men vi är inte klara, säger hon.

Holmqvist säger att det finns fler förslag på pensionshöjningar i budgeten.

Pensionärer kritiska till tillägg: ”Ett slag under bältet”

– Jag tycker det är självklart att pensionerna måste höjas. Inte minst för kvinnor som över lag får lägre pension än män. I kommande budget föreslår vi därför höjt bostadstillägg. För en ensamstående pensionär med höga boendekostnader kan det innebära upp till 450 kronor mer per månad. Dessutom har vi föreslagit en ny trygghetspension för personer som slitit ut sig i arbetslivet och har nära till pensionen.

På frågan om hur hon ser på att exempelvis yrkesgruppen mjölkbönder till stor del inte får ta del av inkomstpensionstillägget, säger Holmqvist.

– Mjölkbönder har ofta satsat mycket i investeringar med mera och har kanske inte haft möjlighet att spara till pensionen. Man har ett eget ansvar som företagare att spara/sätta undan till pensionen, men jag förstår att det kan vara svårt när maskiner går sönder och så vidare. De investerar ju i sina livsverk.

Artikeltaggar

ArbeteDals-Eds kommunEdEkonomiPaula HolmqvistPensionPensionsmyndighetenPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.