Insändarsvar till Johanna Eliasson: Visst tar vi ansvar

Insändare
PUBLICERAD:
Stig Bertilsson (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors kommun.
Foto: Helena Lindgren
Replik till Johanna Eliassons inlägg på Dalslänningens webbsida den 21 september.

Jag redovisade i min förra replik att vi i Bengtsfors har en äldreomsorg som står sig väl i jämförelse med andra kommuners. Det gäller både ifråga om arbetsmiljö för medarbetarna och förhållanden för våra äldre, de som brukar den omsorg vi levererar.

Den enkät jag hänvisade till Hållbart Medarbetar Engagemang som används av flera kommuner och regioner. Där framkommer att Bengtsfors ligger över andra kommuner på flertalet områden där personal fått svara. Cirka 200 av våra medarbetare inom det sociala området har svarat på enkäten.

I samma undersökning framkom att sjukskrivningsgraden på socialas område 2019 var glädjande låga 5,57 procent för att av pandemiskäl öka till 9,50 procent under 2020.

Vidare hade 15 deltagare från kommunen anmälts till arbetsmiljöutbildning för nya chefer och skyddsombud. Den bild man får av de som besvarat enkäten är inte samma som din Johanna.

Du (och S i Bengtsfors) försöker ständigt få det att framstå som om kommunens sociala omsorg befinner sig i avveckling och behöver varnas för. Så är det inte! År för år ökar vi de ekonomiska resurserna och att man anpassar verksamheten efter behoven innebär också att man skapar förutsättningar för att kunna möta framtida krav och utveckling. Så gjorde kommunen under (S)-ledning när tio platser lades ner på Kolaregården för några år sedan, så gör vi nu när även de resterande tio platserna där ställs av. Det är ett faktum som varken demonstrationer eller plakatpolitik ändrar på.

Utöver arbetsplatsträffar har i Bengtsfors kommun de fackliga organisationerna tre nivåer för samverkan, LOK-SAM, VERK-SAM och KO-SAM. Där ges tillfällen att med enhets-, verksamhets- eller områdeschef ta upp frågor gällande arbetsmiljö och andra villkor.

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet skedde senast på kommunstyrelsen 24 mars. Ditt påstående att Bengtsfors kommun inte tar ansvar som arbetsgivare för sina anställdas arbetsmiljö är inte med sanningen överensstämmande.

Bra exempel på utveckling och framtidssatsning är det samarbete vi inlett med Melleruds kommun inom det sociala området, inte minst ger det oss förutsättningar att i samverkan bygga upp kompetens och erfarenheter som vi behöver. En ensam liten kommun står inte stark med ökande omvärldskrav, rekryteringsbehov och förändrad lagstiftning.

Självklart ska du som skyddsombud ta tillvara dina kollegors intressen. Det ska även jag som arbetsgivarrepresentant göra. Framför allt ska vi sätta våra omsorgstagares intressen i centrum.

Stig Bertilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Bengtsfors

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.