Hoppa till huvudinnehållet

Elvy Sjöström fyller 90 år

Publicerad:
Elvy Sjöström fyller 90 år.
Elvy Sjöström fyller 90 år. Foto: Elin Johansson

På torsdag fyller Elvy Sjöström, Bengtsfors, 90 år.

– Det känns otroligt att ha uppnått en ålder av 90 år! Men jag är tacksam och känner mig väldigt pigg. Jag är nöjd med tillvaron, säger Elvy Sjöström.

Elvy Sjöström är född och uppvuxen i samma hus som Dalslänningen finns i i dag på Kinadalsvägen i Bengtsfors. Där växte hon upp tillsammans med en bror som nu är bortgången.

Föreningsaktiv

För Elvy Sjöström, som hette Gillstedt som flicka, startade intresset för föreningsliv tidigt. I mitten av 1940-talet gick hon med i IOGT (Logen Klipprosen) och SGU (Böndernas hus).

Familjeliv

1953 gifte hon sig med sin numera framlidne make Sven Sjöström. Sven och Elvy Sjöström fick två barn, Ann-Christin och Jan.

Samma år som makarna gifte sig flyttade de in i det stora gula huset mittemot Greagården i Bengtsfors, som Elvy fortfarande bor kvar i.

Politisk karriär

På 1950-talet var Elvy med och bildade Centerföreningen i Bengtsfors och fick själv det ena av partiets två första mandat i kommunfullmäktige.

Därefter fokuserade hon på kyrkan. Under 25 år var hon ordförande i Ärtemark-Torrskogs kyrkofullmäktige. Där är hon fortfarande med som ledamot för Centerpartiet. Hon ställde även upp som kandidat i valet den gångna helgen. Hon har också varit ledamot och ordförande för stiftsfullmäktige i Karlstad.

Elvy Sjöström är fortfarande kyrkovärd, något hon har varit i drygt 50 år.

Kyrkligt aktiv

I en tidigare intervju med Dalslänningen berättade Elvy om bakgrunden till sin relation till Svenska kyrkan och till den kristna religionen.

– Min mamma tillhörde en prästsläkt, jag har själv alltid trott på Gud och jag har alltid gått i kyrkan.

Mellan åren 1995 och 2005 var Elvy Sjöström med i domkapitlet.

– Jag har varit i Rom fem gånger och har även träffat vicepåven, en gång i Rom och en gång i Uppsala.

Resor har betytt mycket för henne. Även genom Föreningssparbanken har hon deltagit i olika resor inrikes och utrikes.

Glesbygdssatsning

Allt eftersom engagemanget i kyrkan växte ökade också intresset för att återvända till kommunpolitiken i Bengtsfors. Elvy Sjöström satt i omgångar i kommunfullmäktige och hade många andra uppdrag. Hon satt bland annat i kommunstyrelsen i tio år. Men kanske är det de 30 åren i socialnämnden, mellan åren 1962 och 1992, som hon lägger störst vikt vid.

– Där var jag med och tog initiativet till en glesbygdssatsning för att se över vilka boenden och sanitära förhållanden som medborgarna levde under. Det tror jag var viktigt att vi gjorde. Jag har alltid tyckt att det varit viktigt värna de svaga i samhället och velat se till så att alla har det bra.

Hemma på gården

Hemma på gården i Grean startade hon och maken Sven företaget Greans gräv. Där tog de också emot ungdomar som hade det svårt i skolan och utbildade dem till lantbrukare. De fick lära sig hantera de mjölkkor, köttdjur och kalkoner som fanns på gården.

– Sven och jag importerade de första fjordhästarna till Sverige. Det är en hästras som blir gamla och är sega. De är bra att ha när man ska harva och plöja på ett jordbruk, berättar Elvy Sjöström.

Under sitt yrkesverksamma liv arbetade Elvy Sjöström även en tid på Håes klädaffär och speceri i Bengtsfors.

Handarbete

Familjen, vännerna, hemmet och kyrkan är viktigast för Elvy. Jubilaren handarbetar även mycket. Hon syr, virkar och är med Ärtemarks kyrkliga syförening.

– Nu under pandemin har vi virkat filtar som ska skickas utomlands till behövande. Det har varit väldigt trevligt och har engagerat många. Vi hade även en utställning om det i församlingshemmet i somras.

Elvy odlar också grönsaker i växthus, lägger mycket pussel och ser gärna på deckare på tv.

Födelsedagen

Under födelsedagen kommer hon att hålla hemmet öppet för dem som vill komma på besök. Under helgen blir det firande med familjen, det vill säga barn, fyra barnbarn och fem barnbarnsbarn.

– Jag hoppas också kunna ha en liten fest i församlingshemmet under våren. Men det beror på hur pandemin utvecklas, säger Elvy Sjöström.

Artikeltaggar

BengtsforsElvy SjöströmFamiljJubilar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.