Insändare: Rena fakta på bordet i Färgelanda, tack

Insändare
PUBLICERAD:
”Vi har tillsammans påbörjat en förändringsresa. Troligtvis det enskilt viktigaste uppdraget som finns för Färgelanda kommun - vid sidan av att få en budget i balans.” skriver Tobias Bernhardsson i inlägget.
Foto: Helena Lindgren
Socialdemokraterna i Färgelanda understryker behovet av analys i sitt inlägg i Dalslänningen den 17 september. Samtidigt tycks man vilja undvika att se de grundproblem som bottnar i mångårig avsaknad av styrning, ledning, kontroll och budgetföljsamhet i kommunen som helhet.

En sak torde vi dock vara helt överens om: Låt oss förhålla oss till rena fakta på bordet. Låt mig därför reda ut några delar som ligger till grund för analysen:

– Kostnaden per elev i grundskolan är orimligt hög och den har skenat de senaste åren. +22 000 kr per elev mellan åren 2017 till 2020. År 2020 var kostnaden 145 742 koronor/elev. Topp 25 av landets 290 kommuner.

– Även inom förskolan syns samma trend: +30 000 kr per barn mellan åren 2017 till 2020. År 2020 var kostnaden 176 458 koronor/barn. Topp 25 i landet även här.

– Personaltätheten är hög i förhållande till antalet barn/elever i kommunens verksamheter. Topp 25 även här.

– Vi har visserligen små enheter, det har ingen sagt något annat om, men under samma period har antalet enheter inte ökat. Tvärtom har Humlans förskola i Järbo lagts ned.

– Det kommunala tillskottet av medel till skolverksamhet har aldrig varit högre och ramen har räknats upp med index alla år utom 2020. Dock har de riktade statsbidragen minskat vilket verksamheterna har haft svårt att möta med bantade kostnader.

– Nedläggningar av skolor skulle inte rädda någon budget på kort sikt. Vi måste snarare se hur vi kan anpassa lokalerna optimalt för verksamheten.

Politik och förvaltning har varit - och jag utgår från att vi fortfarande är - överens kring det faktum att den viktigaste utmaningen för att vända skutan i Färgelanda kommun är att få till en fungerande styrning, ledning, kontroll och budgetföljsamhet. Vi har tillsammans påbörjat en förändringsresa. Troligtvis det enskilt viktigaste uppdraget som finns för Färgelanda kommun - vid sidan av att få en budget i balans.

Det är inte så enkelt att det bara är att peka ut en enskild syndabock som ansvarig för problemen i den kommunala organisationen. Det är ett systemfel som bygger på många års avsaknad av struktur och ledarskap. Det har snarare blivit en kultur av ostruktur och därtill ett stort underskott av dialog. I denna kultur jobbar alla hårt och gör sitt bästa för att göra rätt och riktigt. Tillsammans måste vi inse att det finns mycket som kan bli bättre och mer effektivt - men det kommer ta sin tid innan allt är på plats.

Vi som är förtroendevalda behöver ha korrekta och väl underbyggda underlag för att kunna fatta bra och långsiktiga beslut för Färgelandas framtid. Där ingår beslut om välbehövliga investeringar. Min politiska övertygelse är att vi även i framtiden måste kunna ha en målsättning om att ha verksamheter i fler orter än bara centralorten. Vi behöver se till att skapa växtkraft och framtidstro för hela kommunen.

Tobias Bernhardsson (C)

Kommunstyrelsens ordförande

Färgelanda kommun

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.