Insändare: Arbetsmiljö och kvalitetssäkring är inte samma sak

Insändare
PUBLICERAD:
”Jag är undersköterska och skyddsombud i Bengtsfors kommun. Jag yttrar mig för att det är min uppgift som facklig representant att se efter mina kollegors arbetsmiljö och hälsa.” skriver Johanna Eliasson.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Kommentar till Stig Bertilssons svar i Dalslänningen den 21 september.
Jag är väl medveten om hur stort vårdbehovet är och jag är nog också mer upplyst om verksamhetens dagliga verklighet än vad du vill ge intryck av. Jag har ju varit en del av den sedan 2014.

Jag får svårt att förstå vad det är du hänvisar till. Du förklarar att man arbetar med systematisk arbetsmiljö samtidigt som du hänvisar siffror på basis av kvalitet på det utförda arbetet. Du pratar om arbetsmiljö och kvalitetssäkring som om det vore samma sak. Låt oss reda ut:

1. Kvalitet på medarbetarnas arbete, ja kvaliteten på kommunens vård och omsorg mäter då 97 respektive 94 procent. Vilket påvisar att kommunen erbjuder god omsorg helt enkelt, förstklassig för att vara helt korrekt. Vilket absolut inte förvånar mig. Vad man inte kan se i dessa siffror är ju en mätning av medarbetarnas arbetsmiljö.

Vad är då arbetsmiljö?

2. Arbetsmiljö innebär det hälsofrämjande arbetet på arbetsplatsen. Här är man intresserad av att veta hur medarbetarna på respektive arbetsplats upplever sin egen hälsa.

Det är två helt skilda saker. Vi vill inte bara uppnå förstklassig omsorg, vi vill även att de som utför den ska känna att man gör det på en förstklassig arbetsplats. Hur uppnår man då det som kommun?

Man är noga med arbetsmiljön.

Vad beträffar medarbetarenkäten. Jag förstår heller inte här vilka siffror du vill hänvisa till. Pratar vi om rikssnittet, region snittet eller pratar vi om den lokala enkäten som skickades ut?

I det sistnämnda ser ju siffrorna helt annorlunda ut. Över 60 procent anger “av annan anledning” i kommunens enkät. Vad betyder “annan anledning”? Gjordes det en utredning för att ta reda på det? Har man kompletterat enkäten på något vis?

Det här med kutym som du nämner, kan också uttalas sedvana eller tradition. Jag anser inte att en tradition är det som bygger en organisation. Jag tror att medarbetare utvecklar och bygger en organisation, att det förändras med tiden. Politikens uppgift är att tillstå resurser för att göra utvecklingen möjlig över tid. Det går inte om man ständigt arbetar för att avveckla, utan hänsyn till hur medarbetare drabbas av situationen. Ska man då stänga en enhet exempelvis, så påverkar ju det både kvalitetssäkring och arbetsmiljö.

Jag är undersköterska och skyddsombud i Bengtsfors kommun. Jag yttrar mig för att det är min uppgift som facklig representant att se efter mina kollegors arbetsmiljö och hälsa. Men det är inte heller något som du är speciellt insatt i förstår jag.

Johanna Eliasson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.