Hoppa till huvudinnehållet

Antal fall av covid-19 sjunker - västsvenskar får sms

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Idag får en kvarts miljon västsvenskar i åldrarna 16-49 år ett sms från Västra Götalandsregionen med budskapet om att vaccinera sig mot covid-19.
Idag får en kvarts miljon västsvenskar i åldrarna 16-49 år ett sms från Västra Götalandsregionen med budskapet om att vaccinera sig mot covid-19.

För första gången på tio veckor minskar antalet nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Under vecka 37 konstaterades 1 433 nya fall, vilket är 22 procent färre än föregående vecka.

– Pandemin är inte över, jag vill betona det, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Det är första gången på två månader som antalet bekräftade fall minskar i Västra Götaland. En tredjedel av de 1 433 fallen är i åldersgruppen 10 till 19 år.

Idag, den 22 september klockan 10, fanns totalt 64 inneliggande patienter med covid-19 på Västra Götalandsregionens sjukhus. Sex av dem var så allvarligt sjuka att de behövde vård på intensivvårdsavdelning.

Den 20 september klockan 10 fanns det 7 personer inneliggande patienter med covid-19 inom NU-sjukvården (Näl och Uddevalla sjukhus) varav 1 på IVA.

– Vaccination hjälper. Allt färre personer läggs nu in på sjukhus tack vare att många har vaccinerat sig. Men nu gäller det att vi övertygar även dem som ännu inte tagit steget. Vaccinen fungerar. Utan vaccination riskerar du allvarlig sjukdom och i värsta fall död om du blir sjuk i covid-19, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmeddelandet.

”Vaccinera er nu”

Den 29 september tas många nationella restriktioner bort, till exempel begränsningarna för hur många som får delta i en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning. Folkhälsomyndighetens allmänna råd om att arbeta hemifrån tas också bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan inledas.

Smittskyddsläkaren i Västra Götaland betonar dock att det fortsatt är viktigt att vara mycket medveten om att vi lever i en pandemi.

– Pandemin är inte över, jag vill betona det. Smittspridningen är fortfarande hög bland yngre. Väldigt många i samhället är ovaccinerade eller har ännu inte fått sin andra dos. Till alla som ännu inte vaccinerat sig har jag bara en uppmaning – vaccinera er nu, säger Thomas Wahlberg.

Idag, den 22 september, kommer en kvarts miljon västsvenskar i åldrarna 16-49 år att få ett sms från Västra Götalandsregionen. Budskapet är att vaccinera sig mot covid-19. Meddelandet kommer även att innehålla en länk till bokningssidan för lediga tider och vaccinatörer med drop-in.

Artikeltaggar

BengtsforsCoronavirusetEdFärgelandaMellerudPandemiThomas WahlbergVaccinationVård och omsorgVästra Götalands länVästra GötalandsregionenÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.