Hoppa till huvudinnehållet

Fredrik Sköld är Dalslandshjälte nummer sex: ”Faktiskt lite rörd”

Publicerad:
Fredrik sköld, kassör i Melleruds Trollingklubb, uppvaktades av Sofia Falkman, Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, Dalslänningen när han mottog utmärkelsen Daslandshjälte 2020.
Fredrik sköld, kassör i Melleruds Trollingklubb, uppvaktades av Sofia Falkman, Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, Dalslänningen när han mottog utmärkelsen Daslandshjälte 2020. Foto: Tommy Lofgren

Alla riktiga fiskare kan dra minst en fiskehistoria.

Fredrik Sköld, Melleruds Trollingklubb, är inget undantag.

– Första gången jag skulle trollingfiska gick det inte så bra. Det blev bara en gädda. Men det blev i alla fall en god gäddpaté av den fångsten, berättar han och skrattar gott.

All vår början är svår brukar det heta och med den inställningen kan det bara bli bättre. Och så blev det. Många fisketurer senare har Fredrik och makan Malin en rymlig och välutrustad båt som de kan vara ute i flera veckor i sträck utan landkänning.

Båtliv och fiske betyder mycket för Fredrik, som bor i Dalskog och jobbar i charken i den lokala ICA-affären. Hade man haft en fiskavdelning skulle den naturligtvis legat närmare till hands.

– Att kasta loss och komma ut på sjön det är en fantastisk känsla. Helt obeskrivlig. Det är så jag laddar batterierna och mår bra, säger han.

Fredrik Sköld, Melleruds Trollingklubb, har fått utmärkelsen Dalslandshjälte 2020 för sina många insatser för klubben.
Fredrik Sköld, Melleruds Trollingklubb, har fått utmärkelsen Dalslandshjälte 2020 för sina många insatser för klubben. Foto: Tommy Lofgren

Fredrik Sköld är starkt engagerad i Melleruds Trollingklubb där han är kassör sedan 10 år. Han är idérik och tar stort ansvar för att bidra till verksamheten och den goda stämningen i klubben.

Hans arbetsinsats uppskattas av många, så många att han nominerats till utmärkelsen Dalslandshjälte 2020. I förra veckan fick han besök av Sofia Falkman, Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, redaktör för Dalslänningen, som överlämnade blommor, diplom och en prischeck på 10 000 kronor.

– Pengarna är dina egna. De får du göra precis vad du vill med, sa Sofia Falkman.

Under fyra år ska Dalslands Sparbank dela ut priset till förtjänta personer i samarbete med Dalslänningen. Förslagen till pristagare kommer från allmänheten. Fredrik Sköld är den sjätte Dalslandshjälten 2020.

I det nya klubbhuset, som invigdes sommaren 2021, är en väggen täkt av en stor karta över Vänern. Fredrik Sköld visar några fina trollingplatser.
I det nya klubbhuset, som invigdes sommaren 2021, är en väggen täkt av en stor karta över Vänern. Fredrik Sköld visar några fina trollingplatser. Foto: Tommy Lofgren

– Det känns väldigt bra att bli uppvaktad på det här viset. Jag blev faktiskt lite rörd. Man går ju inte och tänker på att man ska få ett sådant här pris.

Fångades som 13-åring

Han började fiska som 13-åring i Håfreströms Sportfiskeklubb. 1988 började han med trollingfiske där han efter den första gäddan på kroken har han landat många laxöringar.

Laxöringstammen i Vänern är bra. En av anledningarna är det arbete som fiskeklubbar gör för att för att underhålla och förnya beståndet. Melleruds Trollingklubb är en av klubbarna.

– Varje år sätter vi ut 10 000 tvååriga smolt från Hjortens udde. Efter två till tre år i sjön är de fiskbara.

Utsättningen sker genom ideella krafter, men är inte gratis. Det kostar klubben 240 000 kronor. Pengar som bland annat Fredrik Sköld måste dra in genom att jaga sponsorer, arrangera lotterier och annat.

– Utsättningen av smolt är inte bara för oss. Den kommer även andra fiskare till del, säger han.

Sunnanåträffen störst

Klubben största arrangemang är Sunnanåträffen som pågår i tre dagar. I år blir det 36:e året för tävlingen som i år äger rum den 15-17 oktober och det är samtidigt Nordiskt mästerskap i Trollingfiske. Den är fulltecknad med 80 båtar.

Melleruds Trollingklubb kunde i år inviga sin nya klubbstuga, som ligger i anslutning till hamnen i Sunnanå. Det var ett rivningsfärdigt hus om rustades upp och som klubben får disponera av Melleruds kommun.

Klubben har medlemmar från hela Sverige och även andra länder och har nu 140 medlemmar.

– Vi har växt de senaste åren. Det är mycket tack vare sociala medier där vi syns i olika sammanhang, säger Fredrik Sköld.

I motiveringen till Dalslandshjälte 2020 framhålls hans insatser för Vänerfisket och för klubben. Men inte minst viktig är slutklämmen:

"Fredrik är en bäste vän och en Dalslandshjälte för både stora och små."

Fredrik Sköld, Melleruds Trollingklubb, har fått utmärkelsen Dalslandshjälte 2020 för sina många insatser för klubben.
Fredrik Sköld, Melleruds Trollingklubb, har fått utmärkelsen Dalslandshjälte 2020 för sina många insatser för klubben. Foto: Tommy Lofgren
Fredrik Sköld, Melleruds Trollingklubb, har fått utmärkelsen Dalslandshjälte 2020 för sina många insatser för klubben.
Fredrik Sköld, Melleruds Trollingklubb, har fått utmärkelsen Dalslandshjälte 2020 för sina många insatser för klubben. Foto: Tommy Lofgren

Dalslandshjältar som fått pris

1. Sven-Ove Antonsson, Ärtemark

2. Stefan Dahl, Högsäter

3. Lena Hansson, Färgelanda

4. Anna Wessman Karlsson, Svalungebyn, Mellerud

5. Annika Henke Ed

6. Fredrik Sköld, Mellerud

Artikeltaggar

Dalslands SparbankDalslandshjältarFiskeFredrik SköldFritid och livsstilMellerudMelleruds trollingklubbSunnanå hamnSunnanåträffen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.