Hoppa till huvudinnehållet

Färgerna bleknar och skadegörelser sker vid hällristningsområde

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Den ramp på vilken personer förmodligen satt sig för att rista på hällarna. Ett brott som kan leda till böter eller fängelse. Samtidigt bleknar färgerna på hällristningarna eftersom inte länsstyrelsen målat i dem.
Den ramp på vilken personer förmodligen satt sig för att rista på hällarna. Ett brott som kan leda till böter eller fängelse. Samtidigt bleknar färgerna på hällristningarna eftersom inte länsstyrelsen målat i dem. Foto: Thomas Wallin

Färgerna har bleknat och skadegörelser har inträffat. Situationen vid hällristningsområdet i Högsbyn, söder om Tisselskog, har fått arkeologen Tommy Andersson, som tidigare var tillsyningsman vid området, att reagera.

I 25 år var Tommy Andersson tillsyningsman vid hällristningsområdet i Högsbyn.

Arkeologen Tommy Andersson var tidigare var tillsyningsman vid området. Nu tycker han inte längre att det sköts.
Arkeologen Tommy Andersson var tidigare var tillsyningsman vid området. Nu tycker han inte längre att det sköts. Foto: Andreas Granath

– När jag var tillsyningsman målades hällristningarna vart tredje år. Nu är det många år sedan de målades. Det växer lav ovanför dem och i dagsljus är de svåra att se, säger Tommy Andersson.

Hällristningarna i Högsbyn har blivit allt svårare att kunna se för besökarna.
Hällristningarna i Högsbyn har blivit allt svårare att kunna se för besökarna. Foto: Thomas Wallin
Bild tagen vid hällristningsområdet i Högsbyn 2016. Då var hällristningarna tydligt imålade.
Bild tagen vid hällristningsområdet i Högsbyn 2016. Då var hällristningarna tydligt imålade. Foto: Conny Hultgren

Han berättar att finns en diskussion om att färgen skulle skada hällen.

– Men jag anser att det är en subdiskussion, du kan inte måla bort berg. Däremot blir folk irriterade om man har stora informationsskyltar om att här är det ett hällristningsområde – och så finns det inget att se, säger Tommy Andersson.

Har skett skadegörelser

Han berättar att det även har skett åverkan på hällarna.

– Det har varit personer som ristat eller huggit in sina namn i hällarna. När det väl börjar på det sättet så brukar det sprida sig. Det har byggts en ny ramp för att göra området mer handikappanpassat och det är väl så att tillfället gör tjuven. Det är lätt för den som vill förstöra att sätta sig på rampen och rista på hällarna.

”Ser bedrövligt ut”

Men det ska inte vara någon fara för att själva hällristningarna, som är gjorda på bronsåldern, ska ha skadats.

– Originalen ligger så pass djupt, så det är ingen fara. Det är mest den estetiska biten. Det är tråkigt att det sker och det ser bedrövligt ut. Men om tillsynen sköttes och hällristningarna vore imålade så försvinner skadegörelserna. Så brukar det vara, säger Tommy Andersson.

”Inte så länge sedan”

Det är länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen av hällristningarna. Lisa Ragnarsson är funktionschef på kulturmiljöenheten vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Det är inte så länge sedan vi var där och gjorde dokumentation och en fjärdedel av alla hällar rengjordes från växande lav. Men det sker ingen tillsyn regelbundet, utan man är där med jämna mellanrum. Någon åverkan på hällarna är ingenting jag känner till något om, säger Lisa Ragnarsson.

Men hon upplyser om att den som gör sig skyldig till åverkan på hällristningar bryter mot kulturmiljölagen. Det finns böter, men också fängelse för det i straffskalan.

Vad händer härnäst?

– Vi kan inte måla i hällristningarna så länge de är lavtäckta. Hällarna är behandlade en gång med en etanollösning och det beror på hur lavarna reagerar innan vi kan börja måla igen. Etanolbehandlingen måste göras två gånger om året och det kommer att behövas någon säsong till innan vi kan måla, säger Lisa Ragnarsson.

Finns det inga andra sätt?

– Du kan skrubba, men då har vi snart inga hällristningar kvar. Allt du gör på en sten påverkar stenen. Men det finns andra sätt att vitalisera stenen på, till exempel genom nattbelysning. Några av hällarna i Tisselskog kommer vi permanent att övertäcka eftersom ytorna håller på att släppa, men det är sådana hällar som ligger i utkanten av området och är inget som påverkar intrycket för besökarna, säger Lisa Ragnarsson.

Artikeltaggar

HögsbynLisa RagnarssonLänsstyrelsenNyheterTisselskogTommy Andersson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.