Hoppa till huvudinnehållet

Spurtstrid vid comeback för Dalsland Cross Country

Publicerad:
Första lilla backen strax efter starten. Längst till vänster i bild Erik Josefsson, Skåpafors, som blev bästa lokala åkare. Nummer 81 Jonas Gefvert från Kil.
Första lilla backen strax efter starten. Längst till vänster i bild Erik Josefsson, Skåpafors, som blev bästa lokala åkare. Nummer 81 Jonas Gefvert från Kil. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det var många glada miner när Dalsland Cross Country äntligen kunde genomföras igen i Bengtsfors med 338 anmälda deltagare. Inte lika stort startfält som tidigare men en efterlängtad upplevelse för alla inblandade och herrtäten bjöd dessutom på en rafflande spurt.

Starten har gått på långa banan och cyklisterna ger sig i väg på stigen längs Höljen.
Starten har gått på långa banan och cyklisterna ger sig i väg på stigen längs Höljen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Johan Norén från Skövde, som vann långa banan senaste det begav sig, 2019, fick den här gången känna på hårt motstånd från Viktor Henrysson, Tibro. De båda spurtade i mål på exakt samma sekund efter 57 körda kilometer, men Henrysson hade ett hjul före. Tiden blev snabba 1.54.51.

Siktet är inställt på en 57 km tuff resa på cykelsadeln.
Siktet är inställt på en 57 km tuff resa på cykelsadeln. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Västgötacyklisterna hade haft sällskap större delen av banan och utökade ledningen. Ner till trean Alexander Östling, Fredriksberg, var det sex minuter i mål.

– Vi gick loss ganska tidigt, efter en mil ungefär och därefter har vi turats om att dra, berättade de.

Torr

De var nöjda med loppen och banan som i år var torr, förutom på slutet där det var ganska blött.

– Jag hade önskat någon mer stig på banan men de var fina de som var. Förstår att man måste ha en bana som passar alla, sa Johan Norén.

Ettan och tvåan i långa DXC, Viktor Henrysson till höger och Johan Norén.
Ettan och tvåan i långa DXC, Viktor Henrysson till höger och Johan Norén. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Bästa lokala åkare på långa banan blev Erik Josefsson, Camp Dalsland, som cyklade i mål på en 16:e plats efter ett fint lopp på 2.11.57.

”Jätteroligt”

Terese Andersson från Mellerud vann damernas långa.
Terese Andersson från Mellerud vann damernas långa. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Mycket bra körde också snabbaste dam på långa banan, Terese Andersson, OK Kroppefjäll, som vann med drygt elva minuter före tvåan. Tiden blev finfina 2.12.22.

– Det var jätteroligt. Vi var fyra som höll ihop hela vägen, jag och tre killar, sa segrarinnan som debuterade i DXC.

– Det var jättefin bana, mycket upp och ner, sa hon och hoppades återkomma.

Flöt på

Starten går på korta banan som är 35 km.
Starten går på korta banan som är 35 km. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Funktionärerna intog sina positioner igen ute på banan samt start/mål vid Nygårdstorget och kunde konstatera att arrangemanget rullade på utan incidenter. Förutom fyra punkteringar men punkteringar är svårt att komma undan.

– Det gick jättebra och allt flöt som det skulle. Det var fantastiskt roligt att vi kunde genomföra loppet. Det var inte svårt att få funktionärer, ingen tvekade när de fick frågan, sa Peter Lundin, vice ordförande i Camp Dalsland.

Resultaten i sin helhet finns att se här.

Artikeltaggar

BengtsforsCamp DalslandDalslandDalsland Cross CountryJohan NorénSkåpaforsSport

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.