Hoppa till huvudinnehållet

Ja till S-motion om slyröjning

Publicerad:
Socialdemokraten Per Erikssons motion om att Bengtsfors kommun bör ta krafttag mot sly bifölls av kommunfullmäktige.
Socialdemokraten Per Erikssons motion om att Bengtsfors kommun bör ta krafttag mot sly bifölls av kommunfullmäktige. Foto: Tommy Löfgren

Stoppa slyväxten och röj upp i Bengtsfors kommun så vi kan se sjöarna. Det vill Per Eriksson (S). Han skrev en motion i ärendet och nu ställer sig ett enigt kommunfullmäktige upp bakom förslaget.

Under fullmäktigemötet yrkade Johnny Eliasson (S), Stig Bertilsson (M), Per Jonsson (C) och den politiske vilden Nore Johansson på bifall.

Per Eriksson fanns själv inte på plats på mötet, men Johnny Eliasson talade för Socialdemokraterna och menade att problemet med sly är stort i kommunen och att främst Billingsfors samhälle borde prioriteras i röjningsarbetet.

Stig Bertilsson ansåg att det krävs utökade ekonomiska resurser till slyröjning. Men också att det inte bara ska vara kommunen som satsar utan att även diskussioner ska föras med stora markägare i ärendet.

Strandskydd och betesdrift

Nore Johansson var inne på att koppla frågan till att luckra upp strandskyddsreglerna.

Per Jonsson ansåg att det ska satsas på betesdrift och stängsling på vissa attraktiva områden i samarbete med djurhållare och markägare för ökad livsmedelsproduktion och öppethållande av landskapen. Detta inte minst eftersom intresset för lokal mat hela tider ökar.

Motionen bifölls

Kommunfullmäktige beslutade enhälligt att bifalla Per Erikssons motion.

I förslaget till beslut från kommunstyrelsen står även att läsa att förslaget ligger i linje med den inriktning efter vilken förvaltningen jobbar efter. Bland annat pågår ett arbete med att ta fram en skötselplan för tätortsnära skog inklusive slyröjning.

Vidare ska förutsättningar för organisering, finansiering och samverkan med övriga markägare utredas.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommunfullmäktigeJohnny EliassonMotionerNore JohanssonPer ErikssonPer JonssonPolitikSlyröjningStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.