Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Bästa möjliga

Publicerad:
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Svar med anledning av Johanna Eliassons insändare på Dalslänningens webbsida den 17 september.

Insändare: Bertilsson behöver omvärdera vad han accepterarInsändare: Arbetsmiljö och kvalitetssäkring är inte samma sak

Tillsammans med skola och ungdom så tillhör den sociala sektorn med vård och omsorg kommunens allra viktigaste uppgifter. Det är alltså ingenting som någon tar lätt på utan därför är äldreomsorgen ett område som i högsta grad är prioriterat.

Den som läser Johanna Eliassons insändare kan få ett annat intryck, men Johanna bryr sig heller inte om att ge en korrekt bild utan upprepar istället talepunkter hon får med sig från oppositionsmöten hos (S).

Svartmålningen faller emellertid tillbaka på Johanna och (S). Till exempel ifråga om bemanningen och detta med att arbeta varannan helg: det är kutym inom vård och omsorg i de flesta kommuner och har så varit de senaste 20 åren. Att jobba färre helger än så, till exempel var tredje helg, är snarare undantag. Det vet ju Johanna och hon vet att det var på samma sätt tidigare, exempelvis under tidigare mandatperiod när (S) styrt i Bengtsfors kommun.

Vårdbehoven är ju lika stora oavsett om det är helg eller vardag och schemat behöver läggas utifrån våra äldres, alltså brukarnas, behov. Vi har en bemanning på 0,68 per plats inom särskilt boende i Bengtsfors vilket är i samma nivå som övriga Fyrbodal.

Kommunen uppdaterar rutiner och arbetssätt för att stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet och det är ett arbete som fortgår. Med brukaren i centrum anstränger vi oss naturligtvis för att skapa bästa möjliga förutsättningar för våra medarbetare.

Därför vägrar jag fortsatt acceptera att vår kommuns äldreomsorg skulle vara något som man ska varna andra för. Visst finns brister och de försöker vi naturligtvis rätta till, men faktum är att när det gäller brukarundersökningar så var under 2020 andelen nöjda brukare (helhetsbedömning) inom särskilt boende 94 procent och inom hemtjänst 97 procent.

Medarbetarenkäten i dessa pandemitider ger också en helt annan bild än den Johanna Eliasson vill förmedla. Inom vård, omsorg och IFO säger exempelvis 74 procent att de ser fram emot att gå till arbetet, tolv procent att de inte gör det och 14 procent är neutrala.

80 procent tycker att de utvecklas i arbetet, sju procent tycker inte det och 13 procent är neutrala.

91 procent tycker att arbetet är meningsfullt, fyra procent tycker inte det och övriga fem är neutrala.

Jag drar inga långtgående slutsatser av de här siffrorna utan försöker ständigt lyssna in vad vi har möjlighet att göra inom de resurser som står till förfogande.

Men framför allt så visar det att Johannas agitation om att ”personalen blir överkörd med ångvält” och hennes anspelning på att verksamheten inte är ”rättssäker för de som arbetar” och att LAS, arbetsmiljölagen, medbestämmandelagen och diskrimineringslagen inte efterföljs inte är något annan än partipolitisk agitation. Som så vanligt under denna mandatperiod sätter (S) partipolitisk taktik långt före kommunens bästa. Tyvärr.

Slutligen, jag vägrar aldrig att lyssna. Tvärt om. Jag lyssnar och värderar – och försöker medverka till att de kommunala resurserna används på bästa sätt.

Stig Bertilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Artikeltaggar

BengtsforsDalslänningenIFOInsändareJohanna EliassonStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.