Efter votering: SD-motion om äldreomsorgen ska utredas

Publicerad:
En SD-motion om äldreomsorgen i Bengtsfors kommun återremitterades. Arkivbild. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Sverigedemokraterna i Bengtsfors vill att äldreomsorgen ska delas in geografiskt i stället för efter funktion som i dag med hemtjänst och särskilt boende för sig. Partiet skrev en motion om detta. En motion som återremitterades när den var uppe i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna menar att det egna förslaget både skulle vara effektivt för verksamheten och en ekonomisk besparing.

– Genom att skapa ett team i varje tätort med representanter från varje boende, enhetschef och hemtjänst som lägger schema får man en mer ansvarskännande och mer delaktig personal. Att skapa förtroende är att ge ansvar och att ge ansvar skapar förtroende, menade Britt-Inger Sandström (SD).

”Inte rätt väg att gå”

Stig Bertilsson (M) tyckte att det var en välvillig motion.

– Men vi har stora bekymmer med rekrytering och en demografi som kommer att ställa till med stora problem framöver. Då är det här inte rätt väg att gå, sa Stig Bertilsson och yrkade avslag på motionen.

”Man varnar andra”

Britt-Inger Sandström menade att det har sina förklaringar till varför det är svårt att rekrytera personal till vård- och äldreomsorgen i Bengtsfors kommun.

– Det beror på hur vår personal upplever sin arbetssituation. Det finns mycket att önska kring hur vi lägger upp scheman och så vidare. De som jobbar inom vård och omsorg varnar till och med andra för att jobba i Bengtsfors kommun. Ingen bra signal.

”Så är det inte”

Stig Bertilsson svarade att det finns kritiker, men att Sandström överdrev.

– De allra flesta går med glädje till jobbet. Sedan finns synpunkter på scheman, det är en del av vardagen. Men jag vägrar acceptera en bild av att vår äldreomsorg är något som man varnar andra för. Tvärtom så är man i alla brukarenkäter mycket nöjd med hur man som brukare blir behandlad i vår kommun. Det måste vi också ta med oss.

Blev återremiss

Britt-Inger Sandström kontrade.

– Vi måste ha talat med helt olika människor. Jag har ett väldigt stort kontaktnät inom vård och omsorg och den enkät du talar om har jag inte ens sett. Det är något som inte stämmer med verkligheten här. Vi har inte samma informationskällor, du och jag, Stig.

Lena Grönlund (S) menade att SD:s motion behövde diskuteras vidare.

– Vi vill att den utreds vidare eftersom det finns många bra synpunkter i den och yrkar på återremiss, sa Lena Grönlund.

Det blev votering som slutade 15-15. Eftersom mer än en tredjedel av ledamöterna röstat för en återremiss räckte det för att få till en sådan.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgBengtsfors kommunBengtsfors kommunfullmäktigeBritt-Inger SandströmLena GrönlundMotionerPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare