Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Bertilsson behöver omvärdera vad han accepterar

Publicerad:
Inlägget behandlar arbetsmiljön inom äldreomsorgen i Bengtsfors som diskuterades vid kommunfullmäktigemötet den 13 september.
Inlägget behandlar arbetsmiljön inom äldreomsorgen i Bengtsfors som diskuterades vid kommunfullmäktigemötet den 13 september. Foto: Pontus Lundahl/TT

Med anledning av kommunfullmäktige i Bengtsfors den 13 september.

Insändarsvar: Bästa möjligaInsändare: Arbetsmiljö och kvalitetssäkring är inte samma sak

Jag kämpar verkligen med att bibehålla förnuftet när jag hör diskussionerna om det överhuvudtaget finns ett problem med arbetsmiljön i kommunen eller inte. Låt oss reda ut förvirringen från både politiken, så även samhället. Låt mig vara tydlig!

Det finns enorma problem.

Vi går bakåt i tiden, inte framåt. Personal vittnar om att metoder som genomförs av kommunen just nu, exempelvis varannan helg, är förlegade, vilket således härrör metoderna som väl beprövade, utan ett trovärdigt resultat.

Att gå framåt, att modernisera, utveckla och driva är egenskaper som jag vill ska finnas i framtiden. Där arbetsmiljö och hälsa är fokus, där människor ska känna av en återhämtning. Idag är så inte fallet i kommunen och heller inte om fem år, kanske inte ens om tio år om det fortsätter så här. Ett värsta scenario är ju faktiskt att om tio år så är det helt enkelt inte fysiskt möjligt att arbeta kvar i Bengtsfors kommun om man inte på allvar sätter ett hälsofrämjande arbete som en central arbetsprocess mot framtiden. Arbetsbelastningen är för påfrestande.

Jag kommer använda mig av några meningar som nämns på kommunfullmäktigesammanträdet den 13 september. Uttalat av Stig Bertilsson (M). Jag kommer svara dig så här då vi personal inte får och kan delta på era möten:

“I våra brukarenkäter får vi väldigt bra betyg”.

Jag tvivlar inte en sekund på att kommunen samlar in bra betyg vad beträffar kvaliteten på arbetet. De undersköterskor som fortfarande finns kvar är helt enastående. Men i fråga om huruvida kommunen säkerställer kvaliteten på arbetsmiljön så är ovanstående argument helt irrelevant. Om du ska ta reda på hur stor andel som upplever sig nöjda med sin arbetsmiljö så är ju kvaliteten på det utförda arbetet helt ointressant i det avseendet.

“Visst finns det diskussioner om schema och så vidare, det gör det alltid”

Här vill jag starkt dementera ordet “diskussioner” och påpeka att det hölls massiva protester i frågan. Det är sanning att säga att personalen blev överkörda med ångvält. Jag vill härmed upplysa Bertilsson om att det finns viss betydande skillnad mellan att föra diskussion och att gå ut i protest. Man kan antas vara bortom dialog vid det sistnämnda. Skulle man befinna sig bortom en dialog med medarbetare så behöver man omvärdera sitt syfte. En verksamhet kan inte enbart utgöra en kvalitetssäkring det måste också vara rättssäkert för de som arbetar, det är ett krav för att överhuvudtaget kunna bedriva verksamhet i Sverige, så även eftersträva lagar som finns centrala. LAS, arbetsmiljölagen, medbestämmandelagen, diskrimineringslagen, m.fl..

“Jag vägrar acceptera att vår äldreomsorg är något som man varnar andra för”

Du behöver illa kvickt omvärdera vad du accepterar, och inte. För det uttalandet bekräftar det som personalen försökt förmedla. Du vägrar att lyssna!

Johanna Eliasson

Artikeltaggar

ÄldreomsorgArbetsmiljöBengtsforsInsändareStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.