Hoppa till huvudinnehållet

Olika åsikter om Kolaregården i KD: ”Synd att han går emot partiets intentioner”

Publicerad:
Kristdemokraterna Anna-Greta Strömberg och Jan-Åke Jansson har olika meningar om äldreboendet Kolaregården i Dals Långed.
Kristdemokraterna Anna-Greta Strömberg och Jan-Åke Jansson har olika meningar om äldreboendet Kolaregården i Dals Långed. Foto: Conny Hultgren

Det finns olika meningar inom Kristdemokraterna i Bengtsfors om Kolaregårdens vara eller icke vara. Anna-Greta Strömberg, gruppledare för KD, anser att partiets företrädare i kommunfullmäktige, Jan-Åke Jansson, som även är ordförande för kommunfullmäktige, borde ha röstat för att Kolaregården skulle vara kvar. Vilket han inte gjorde.

Anna-Greta Strömberg var även ordförande för den äldreberedning som ställt samman ett arbete med förslag om hur framtidens äldreomsorg i Bengtsfors kommun ska se ut.

– Både jag, och de övriga politikerna i äldreberedningen, menar att vi behöver utöka äldreomsorgen i Bengtsfors kommun med tio platser inför 2030. Om Kolaregården försvinner så kommer det att behövas ytterligare tio platser till 2030, säger hon.

"Vi skulle verka för"

Strömberg berättar att frågan om Kolaregården har varit uppe i KD:s styrelse i samband med budgetarbetet inför år 2021 och att åsikten då var att Kolaregården behöver finnas kvar.

– Jag har också försökt arbeta för att vi ska behålla Kolaregården, men Jan-Åke (Jansson) röstade annorlunda i kommunfullmäktige och gick på den styrande minoritetens linje om en stängning av Kolaregården, säger hon.

Vad tycker du om det?

– Det är inte bra när det blir delade meningar. Det är bättre att köra på den linje som partiet har sagt. Jan-Åke får väl rösta som han vill, men det är synd att han går emot partiets intentioner. Kolaregården är fullbelagt och partiets mening är att vi behöver de platser som finns på Kolaregården, säger Anna-Greta Strömberg.

"Inget minne av det"

Jan-Åke Jansson blir förvånad när han får höra Anna-Greta Strömbergs resonemang.

– Vi hade en genomgång före mötet i kommunfullmäktigemötet och jag fann inte att vi hade någon meningsskiljaktighet, säger han.

Men enligt Anna-Greta Strömberg så vill KD:s styrelse att Kolaregården ska finnas kvar. Stämmer inte det?

– Jag har inget minne av att vi ska ha fattat något sådant beslut. Att Kolaregården ska finnas kvar som lokal, visst, men kanske inte som särskilt boende. Jag ser snarast att den skulle kunna fungera som ett mellanting mellan särskilt boende och trygghetsboende. Det har vi talat om och det vet jag att andra partier också är inne på. Att vi ska ha kvar lokalen, men driva äldreomsorg i en annan form, säger Jan-Åke Jansson.

Fotnot: Kommunfullmäktiges beslut om att stänga Kolaregården är överklagat till förvaltningsrätten. I väntan på besked därifrån kan inte Bengtsfors kommun verkställa beslutet om en stängning.

Artikeltaggar

Anna-Greta StrömbergBengtsfors kommunJan-Åke JanssonKolaregårdenKristdemokraternaPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.