Hoppa till huvudinnehållet

Lekfulla djur är på plats

Publicerad:
Ellen Ljungqvist arbetade förra veckan med slutfinishen på sitt arbete med utsmyckningen av Ekhagsskolans sporthall.
Ellen Ljungqvist arbetade förra veckan med slutfinishen på sitt arbete med utsmyckningen av Ekhagsskolans sporthall. Foto: Tommy Löfgren

En björn som står på huvudet, en grävling och ett lodjur som stöttar varandra och en massa bollar. På långväggen sydväst vid Ekhagsskolans sporthall har skogens djur tagit plats. Det är Ellen Ljungqvist, Dals Rostock som gjort utsmyckningen av den nya idrottshallen.

Nu invigs sporthallen som har rest sig efter branden80 000 mosaikbitar levandegör djur i skogenEkhagsskolans sporthall snart klar för invigning

Ellen Ljungqvist arbetar i frosttålig mosaik. Det gör att ytan blir extra levande genom alla ljusreflektioner. Det är dessutom hållbart material som används liknande det när utomhusbassänger byggs.

Ellen Ljungqvist gjorde under förra veckan slutarbetena på sin utsmyckning utmed långsidan på sporthallen.
Ellen Ljungqvist gjorde under förra veckan slutarbetena på sin utsmyckning utmed långsidan på sporthallen. Foto: Tommy Löfgren

En tät och stabil cellplast fungerar som stomme när reliefskulpturerna byggts upp. De har täckts in med två lager av glasfiber. Efter fixering har mosaiken lagts på bit för bit och slutligen har betongbaserad fog använts.

Bit för bit

Det var i maj som Ellen Ljungqvist vann tävlingen om utsmyckning av sporthallen och började arbeta direkt. I veckan som gick gjorde hon finputsningen av vissa detaljer. Därmed blev allt klart till lördagens högtidliga invigning av sporthallen. Ett av inslagen blir en rundvandring där konstnären berättar om sina tankar med sitt arbete.

Ellen Ljungqvist, Dals Rostock, är konstnären som gjort utsmyckningen av nya Ekhagsskolans sporthall.
Ellen Ljungqvist, Dals Rostock, är konstnären som gjort utsmyckningen av nya Ekhagsskolans sporthall. Foto: Tommy Löfgren

Hemma i ateljén i Dals Rostock har det varit väldigt mycket arbete för att få alla bitar på plats på skulpturerna De flesta mosaikbitarna har klippts för hand.

Levande vägg

För transporter av skulpturerna till Ekhagsskolan och uppsättningen har hon haft pappa Anders Ljungqvist som assistent.

– Det blev som jag tänkt mig, säger Ellen Ljungqvist när hon på håll ser ut över fasaden.

Den nya Ekhagsskolans sporthall har fått utsmyckning på väggen mot skolan. Det är djur och bollar i mosaik skapade av konstnären Ellen Ljungqvist, Dals Rostock.
Den nya Ekhagsskolans sporthall har fått utsmyckning på väggen mot skolan. Det är djur och bollar i mosaik skapade av konstnären Ellen Ljungqvist, Dals Rostock. Foto: Tommy Löfgren

För skolbarnen har framväxten av djurskulpturerna varit ett äventyr i sig. Under uppsättningen har Ellen Ljungqvist jobbat inför publik. Hennes arbete har noga följts av skolbarnen som kommit med sina frågor och funderingar. På kuppen har hon blivit lite av en kändis och när vi står där kommer en liten flicka fram och ger henne en kram.

Även caféentré

I uppdraget ingick också att göra en utsmyckning av cafédelen i den nya sporthallen. Där gjorde hon ett antal ekollon och en pigg ekorre som tittar fram.

Närmast ska Ellen Ljungqvist göra sitt tredje år på Konstfack i Stockholm där hon slutför sin kandidatexamen.

– Det är ett fördjupningsår. Jag kommer att tränga djupare in i mosaik som konstnärligt material, säger hon.

Artikeltaggar

Dals LångedDals RostockEkhagsskolans sporthallEllen LjungqvistKonstNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.