Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Det finns inte några lediga platser

Publicerad:
Lena Grönlund och Stein Begby.
Lena Grönlund och Stein Begby.

Ge fakta om Kolaregården uppmanar Karl-Erik Andersson i Dalslänningen den 3 september.

Insändare: Förvirrat om Kolaregården - ge oss faktaInsändarreplik: Flera olika förslag om Kolaregården skapar förvirring

Karl-Erik undrar över de motstridiga uppgifterna om antalet lediga platser i särskilt boende. Kommer det att finnas plats på andra boenden för de 10 som bor på Kolaregården om den läggs ner?

Svaret på frågan om hur många lediga platser det finns beror förstås på när du frågar, på hur man räknar och kanske också på vem du frågar.

Stein Begby, ersättare i sociala utskottet, har frågat på varje sammanträde sedan nedläggningsförslaget presenterades och har av ansvarig tjänsteman fått svar som varierat mellan 0 och 2. Det var därför han yrkade på att beslutet att lägga ner Kolaregården skulle återtas.

Enligt socialchefen finns det i dagsläget (Dalslänningen den 31 augusti) fem lediga platser men på Steins följdfråga visar det sig att hon räknar korttidsplatserna – som det är hårt tryck på - som lediga.

Stig Bertilsson medger att man ibland behövt använda korttidsplatser men lovar att de som idag bor på Kolaregården kommer att beredas plats på andra boenden.

Man behöver bara kunna räkna till 10 för att se att det inte går ihop.

Stig Bertilsson anser också att eftersom det bara är fem av de boende på Kolaregården som har anknytning till Dals Långed, av sammanlagt 26 långedsbor i kommunens äldreboenden, så är den av begränsad betydelse för långedsborna. Det förutsätter att alla får plats där de önskar. Vår slutsats är tvärtom att Kolaregården är viktig för långedsborna. 12 personer har överklagat nedläggningsbeslutet, demonstrationer har hållits och debatten har varit hård i politiska församlingar och på insändarsidan.

Vi anser att politiken, och budgeten, ska utgå från hur verkligheten ser ut. I dagsläget ser det inte ut att finnas några lediga platser att ersätta Kolaregården med. Den behövs för att klara behovet av särskilt boende och den är viktig för Dals Långed.

Men majoriteten vill kunna redovisa ett överskott i bokslutet – kanske för att kunna komma med en skattesänkning lagom till valet?

På måndag ska Kommunfullmäktige behandla äldreberedningens rapport. Förslaget är att rapporten ska ”beaktas”, bl.a. när äldreomsorgsplanen ska revideras – 2024!

Så mycket arbete och engagemang och så bidde det inte ens en tumme! Rapporten innehåller massor av intressanta fakta och två olika förslag till framtida äldreboenden. Beredningen tillsattes för att kommunen skulle vara redo att möta det ökande behovet av äldreomsorg, men nu ska den begravas i tysthet. Vi vill diskutera innehållet i rapporten och lämna Kolaregården i fred tills vi har bestämt hur det ska se ut i framtiden!

Vi återkommer med tilläggsyrkandet från KS den 25 augusti att återta nedläggningsbeslutet.

Lena Grönlund

Stein Begby

Artikeltaggar

Dals LångedDalslänningenInsändareKarl-Erik AnderssonKolaregårdenLena GrönlundStein BegbyStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.