Insändare: Kyrkan - en viktig del av samhället

Insändare
PUBLICERAD:
Borgerligt alternativ betonar starkt att Svenska kyrkans verksamhet utgår från församlingarna, skriver författaren av inlägget inför kyrkovalet.
Foto: Thomas Wallin
Svenska kyrkan är en viktig del av vårt samhälle, från vaggan till graven. En folk(ligare) kyrka är mottot för Borgerligt alternativ.

Svenska kyrkan ska förvalta vår kristna tro och vårt kulturarv till kommande generationer och borga för att kyrkan står stark och fri som en aktiv aktör i samhället. Kyrkan ska vara öppen för alla som söker sig till dess verksamheter. Borgerligt alternativ anser att kristendomen har en särställning i vårt land i kraft av sin roll i kultur, historia, lagar och traditioner som format det svenska samhälle som vi vill bevara. Exempelvis vill Borgerligt alternativ verka för att skolavslutningsgudstjänster även fortsatt ska kunna hållas i kyrkan.

Borgerligt alternativ betonar starkt att Svenska kyrkans verksamhet utgår från församlingarna, därför vill vi möjliggöra friare församlingstillhörighet och att du själv väljer vilken församling du och din familj ska tillhöra. Vi vill förvalta kyrkans rikedomar och ta ut så låg kyrkoavgift som möjligt. Kyrkan ska prioritera sina kärnuppgifter; gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Vi vill ha ett tak och ett golv i kyrkoavgiften så att ingen går ur kyrkan av ekonomiska skäl.

För Borgerligt alternativ är kyrkans centrum och livskälla den kristna tron och evangeliet. Kyrkan ska tjäna människor och ge trygghet från vaggan till graven.

Borgerligt alternativ är sprunget ur det som var Moderaterna i Svenska kyrkan. Sedan M för tio år sedan tog beslutet att inte ställa upp i kyrkovalet bildades Borgerligt alternativ som en fristående nomineringsgrupp utan partipolitisk koppling men med tydliga borgerliga värderingar.

På söndag avslutas röstningen i kyrkovalet. Borgerligt alternativ söker ditt förtroende att föra Svenska kyrkan in i framtiden.

Stig Bertilsson

Borgerligt alternativ

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.