Insändare: Inte enbart höga kostnader i Färgelandas skola

Insändare
PUBLICERAD:
Artikeln om lärartäthet i Dalslänningen en 7 september, som nämns i insändaren.
Med viss häpnad läser vi artikeln i Dalslänningen den 7 september med intervju av Tobias Bernhardsson (C) samt insändaren "Genomlysning ger svar" den 10 september underskriven av bland annat Tobias Bernhardsson (C).

Insändaren inleds med fakta om de underskott Utbildningsnämnden gjort under de senaste två åren och troligen även kommer att göra 2021. Vi tycker också att detta är ett stort problem men ifrågasätter om det verkligen är så att det är enbart kostnaderna som är för höga. Troligen är det en kombination av höga kostnader och för låg budgetram.

Enligt vår uppfattning kommer sedan en egen tolkning av vad genomlysningen kommit fram till och att vissa väsentligheter inte finns med i insändaren. En av dessa är att genomlysningen påpekar att en av orsakerna till att vi har höga kostnader framförallt inom grundskolan är att vi har få elever i förhållande till antal skolenheter (inberäknat friskolorna som också ingår i kommunens budget)

Våra ytterskolor har relativt små klasser vilket bidrar till att lärartätheten per elev blir hög samt att kostnaden per elev blir hög. Alltså bidrar vår skolstruktur till höga kostnader, inte sagt med detta att man med automatik skall förändra skolstukturen men man måste vara beredd att sätta av pengar för att behålla den.

En annan bidragande orsak till att man under ett antal år dragits med underskott i verksamheten är enligt oss att man trots underskott kört med samma ramar och indexuppräkning för kostnader och i något fall även neddragning av ram. Vad man borde gjort är analysen av varför blir det dessa underskott. Först i år har man börjat med detta, efter det att man minskat personalstyrkan med cirka 20 personer utan att enligt vårt tycke tagit hänsyn till konsekvenserna.

Sist men inte minst vänder vi oss mot sista stycket i artikeln den 7 september med uttalandet där man mer eller mindre skyller på cheferna att man inte lyckas få ordning och reda. Detta försöker man sedan rättfärdiga i insändaren då man ger chefer och annan personal en eloge för sitt arbete. Blir enligt vårt tycke en hån mot personalen när man helt plötsligt inser att det inte var så klokt sagt, men skadan är ju redan skedd vi det första uttalandet.

Tommy Larsson (S)

Rune Månsson (S)

Kenneth Öhman (S)

Yvonne Pettersson (S)

Utbildningsnämnden

Ulla Börjesson (S)

Kommunstyrelsen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.