Hoppa till huvudinnehållet

Loke tog guld i junior-EM: ”Största jag gjort”

Publicerad:
Loke Molander från Ed poserar med svenska flaggan efter EM-guld i fyrmannabowling.
Loke Molander från Ed poserar med svenska flaggan efter EM-guld i fyrmannabowling. Foto: Privat

Just nu pågår junior-EM i bowling i nederländska Tilburg. Det svenska laget, med Edsduon Mattias Melin som coach och Loke Molander, har fått en succéartad start med fyra europeiska juniorrekord och två EM-guld.

– Att ta medalj var målet, säger han.

Redan i söndags slog två av spelarna, Robin Ilhammar och Carl Eklund europeiskt juniorrekord över både tre och sex serier. Duon tog också guld i tvåmanna i måndags.

I fyrmannalaget ingår Loke Molander från Håbol. De satte också nytt europeiskt rekord över både tre och sex serier på tisdagen och onsdagen. I onsdags blev det även EM-guld i fyrmanna. Prestationen som krävdes för guldet i lagdistansen var dessutom en av de bästa någonsin. De krossade Finland i sin semifinal med 933 mot 792. Finalen mot Tyskland blir ihågkommen som den bästa matchen någonsin i juniorsammanhang.

– Det är den bästa matchen jag spelat i och den största prestationen jag gjort, säger 18-åringen.

Det svenska laget är bra och att ta medalj har hela tiden varit målet.

– Det ligger mycket träning bakom, så det är skönt att få komma hit och ta medalj. Vi har nog det bästa laget här, så det var målet, säger Molander.

Lite sämre i slutet

Hans egen prestation bidrog givetvis till guldet, men han fick ingen perfekt avslutning.

– Allt gör sitt, men jag gjorde lite sämre på de tre sista serierna. De andra löste det ändå, säger han.

Efter sex dagar i Nederländerna finns det ändå tre medaljchanser kvar – i singel, Masters, där de 24 bästa möts en mot en i utslagsform och All Event, som är den slutliga hopräknade kägelpoängen för turneringen.

– Det ser ljust ut. Vi har två som ligger tvåa och trea just nu. Jag ligger tia, för det gick lite dåligt senast, jag låg femma innan. Topp åtta är målet just nu, säger Loke Molander.

Goda medaljchanser

Han ser trots det sina medaljchanser som goda i singel.

– Så länge man får ner käglorna är inget omöjligt. Jag har ganska goda chanser, säger han.

Det är hans första mästerskap och därför en unik upplevelse så här långt.

– Det är en helt nybyggd hall som är riktigt bra. De har byggt en läktarsektion så man kan sitta och titta. En väldigt roligt vecka, säger Loke Molander.

Mattias Melin från Ed är en av tre coacher på plats. Han coachade bland annat tvåmannalaget för pojkar till guld och hyllar Loke Molanders insats.

– Han spelade jättebra i både semi och final, en enorm prestation av hela laget. Vi hade en gameplan vad vi skulle göra och sen gjorde de det. Laget hade stora chanser och var favorittippat, men man vet aldrig vad som händer i finaler.

Flicklaget tog brons i fyrmannabowling.

Artikeltaggar

BowlingLoke Molander JohanssonMattias Melin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.