Hoppa till huvudinnehållet

Kolaregården läggs ned – trots S-förslag

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Kolaregården kom åter upp till diskussion i kommunfullmäktige. Ett S-förslag om att riva upp beslutet om en stängning av äldreboendet röstades ned med minsta möjliga marginal.
Kolaregården kom åter upp till diskussion i kommunfullmäktige. Ett S-förslag om att riva upp beslutet om en stängning av äldreboendet röstades ned med minsta möjliga marginal. Foto: Thomas Wallin

Frågan om Kolaregården är fortsatt högaktuell. Under måndagens kommunfullmäktigemöte hade politikerna att ta ställning till ett S-förslag om att tidigare beslut om en nedläggning av äldreboendet skulle rivas upp.

Efter en kortare debatt blev det votering. En votering som slutade 15-15 och fick avgöras med ordförande Jan-Åke Janssons (KD) utslagsröst. Han röstade emot S-förslaget, som kom ifrån Stein Begby.

Det gjorde även Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och den politiska vilden Susanne Öhrn.

Förutom Socialdemokraterna röstade även Sverigedemokraterna och den politiske vilden Nore Johansson för S-förslaget.

Flera politiker saknades

Flera ordinarie ledamöter saknades på mötet. Bland annat Per Eriksson (S), Jerker Johansson (C), Besnik Dautaj (S), Annette Ternstedt (V), Gert Andersson (M), Adam Claesson (L) och Christer Andréasson (-). Ternstedt saknade dessutom en ersättare.

– Det är anmärkningsvärt att man väljer att lägga äldreberedningens rapport till handlingarna. Jag tycker i stället att man ska satsa direkt, kostnadsberäkna de förslag som finns i rapporten och ta in förslag som även en SD-motion påtalat så snart som möjligt, ansåg Lena Grönlund (S).

Lediga platser

I debatten har det förekommit olika uppgifter om hur många lediga platser som finns till de särskilda boendena.

– Det finns motstridiga platser om det är mellan 0 och 5 är lediga, men då räknar man in korttidsboende. Kolaregården är viktig för Dals Långed och Långedsborna. Jag yrkar bifall på Stein Begbys förslag att riva upp förslaget att lägga ned Kolaregården, sa Lena Grönlund.

Tidaholmsexemplet

Nore Johansson talade om exemplet Tidaholm.

– I Tidaholm har det varit en folkomröstning om man ville ha kvar ett äldreboende. 84 procent ville ha kvar äldreboendet. Det är en förkrossande majoritet. Vi ska se till att få till en folkomröstning i Bengtsfors också, sa han och yrkade på Begbys förslag.

Det gjorde även Britt-Inger Sandström (SD).

Huvudinriktningen

Jan Leander (L) gick emot detta, men menade att kommunen måste bestämma huvudinriktning om man ha ett specialiserat demensboende eller om det ska det finnas avdelningar på alla särskilda boenden.

Stig Bertilsson (M) tyckte att det lät rimligt och yrkade på att äldreomsorgsplanen skall revideras under innevarande mandatperiod, vilket kommunfullmäktige antog.

Begbys förslag förlorade

Däremot yrkade han avslag på Stein Begbys förslag om Kolaregården.

– Det har inte kommit fram någon ny information gällande Kolaregården. Vi kan minska antalet platser i särskilda boende, sa Bertilsson.

Efter votering förlorade alltså Begbys förslag.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBritt-Inger SandströmJan LeanderJan-Åke JanssonKommunfullmäktigeLena GrönlundNore JohanssonPolitikStein BegbyStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.