Hoppa till huvudinnehållet

De totalrenoverade ”slottet” i Ödeborg: ”Aldrig känts betungande”

Publicerad:
På onsdagen tog köparna Jone och Pia Sølvik emot disponentvillans nycklar av säljarna Dick och Tine Larsson.
På onsdagen tog köparna Jone och Pia Sølvik emot disponentvillans nycklar av säljarna Dick och Tine Larsson. Foto: Sanna Stark

När Dalslänningen presenterade disponentvillan i Ödeborgs nya ägare uppmärksammade flera läsare att ”slottet” måste ha renoverats – och det ordentligt.

De som ligger bakom upprustningen är Dick och Tine Larsson från Billingsfors.

– Jag vågar inte ens tänka på hur många timmar vi har lagt ner. Det måste vara tusentals, säger han.

Affären är klar och avslutad. Under onsdagen träffades köparna Pia och Jone Sølvik och säljarna Dick och Tine Larsson vid disponentvillan i Ödeborg, eller Ödeborgs slott som det numer kallas, för att lämna över nycklarna.

"Slottet” har fått nya ägare – nu vill de sätta Färgelanda på kartan

Dick och Tine Larsson själva köpte disponentvillan i årsskiftet mellan 2018 och 2019, och satte omedelbart igång med att rusta upp den jättelika parken och villan.

Tine och Dick Larsson satte igång med att rusta upp parken och villan så fort de fick tillträde vid årsskiftet mellan 2018 och 2019.
Tine och Dick Larsson satte igång med att rusta upp parken och villan så fort de fick tillträde vid årsskiftet mellan 2018 och 2019. Foto: Sanna Stark

– De som bodde där innan hade det mest som sommarställe. Det blev lite övermäktigt för dem att sköta om allt, säger Dick Larsson.

Pampig park

Parets första projekt var att rensa lövsly från ett fastväxt, ungefär 600 meter långt trådstaket som omringade parken och därefter montera bort det.

– Hela fastigheten var igenväxt av lövsly och nedfallna träd. Det var ett jättejobb, speciellt att ta hand om allt ris och alla grenar, säger Dick Larsson.

Många motionärer, som gick på gångstigen längs vattendraget nedanför disponentvillan, la märke till att parken började återfå sin forna glans.

Pia och Jone Sølviks tre katter, av rasen scottish fold, börjar göra sig hemmastadda i disponentvillan.
Pia och Jone Sølviks tre katter, av rasen scottish fold, börjar göra sig hemmastadda i disponentvillan. Foto: Sanna Stark

– Vi fick jättemycket uppskattning av lokalbefolkningen. Parken är så pampig, tänk att bara allén på framsidan är 100 meter lång. Och det är säkert över 100 ädellövträd i parken, säger Dick Larsson.

Aldrig betungande

Likaså har insidan av disponentvillan fått en uppfräschning – utan att bli av med sin gammaldags, engelska charm, förstås.

– En del golv var redan lagda, men annars var det mycket som var halvfärdigt. Köket har totalrenoverats med helt nya vitvaror, golven har slipats, väggarna har fått nya tapeter och en krävande vattenskada i köket lagades, säger Dick och Tine Larsson.

Nu är Jone och Pia Sølvik redo att förvärva disponentvillan och dess stora park.
Nu är Jone och Pia Sølvik redo att förvärva disponentvillan och dess stora park. Foto: Sanna Stark

Uppgiften som krävde störst fokus och mest tid var att rusta upp fönstren. Nästan samtliga fönsterbågar monterades ner och kördes hem till parets andra disponentvilla i Billingsfors, där Dick Larsson kunde lägga tid och kärlek på att renovera dem inomhus.

– Det är ett väldigt vackert hus som förtjänar allt jobb som vi har lagt ner, säger Dick Larsson, som samlade mycket hantverkarerfarenhet från att driva färg-, tapet- och mattläggningsfirma i 36 år.

Hur många timmar kan ni ha lagt ner i Ödeborg, sammanlagt?

– Jag vågar inte ens tänka på hur många timmar vi har lagt ner. Det måste vara tusentals. Men det har aldrig känts betungande eller som ett jobb. Det är en speciell känsla att få komma hit, till den här miljön, och höra allt fågelkvitter i parken.

"Som en pappa”

Nyckelöverlämning, som sagt. Samtidigt som Dick och Tine Larsson överlämnade det sista till Pia och Jone Sølvik passade han på att ge goda råd om hur man exempelvis bäst sköter gräsmattan.

– Det smidigaste sättet är att bara åka runt parken, varv för varv, i stället för att dela in gräsmattan i olika delar. Med åkgräsklippare tar det fyra, fem timmar, säger han.

Dick och Tine Larsson är glada över att det är just Pia och Jone Sølvik som tar över, berättar de. När disponentvillan låg ute till försäljning var det 75 privatvisningar med såväl nationella som internationella intressenter inbokade.

Jone och Pia Sølvik menar att allt med affären har känts tryggt med Dick och Tine Larsson som säljare.
Jone och Pia Sølvik menar att allt med affären har känts tryggt med Dick och Tine Larsson som säljare. Foto: Sanna Stark

– Det känns helt fantastiskt. Tänk när vi ringde till Dick och han i detalj berättade vad han har gjort med disponentvillan, allt kändes så tryggt. Han kändes nästan lite som en pappa, säger Jone Sølvik, skrattar och fortsätter:

– Vi var inne i slottet i två minuter innan vi bestämde oss för att slå till. Nu kommer vi hyra ut det framöver, eftersom att vi inte har möjlighet att flytta från Helsingborg ännu, men på sikt vill vi flytta hit på heltid.

Artikeltaggar

DalslänningenNyheterÖdeborgRenoveringar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.