Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls toppmoderna brandbil invigdes vid Gamla kyrkan

Publicerad:
Vid Gamla kyrkan invigdes i lördags Åmåls kommuns nya släck- och räddningsbil 254-5010. Med ett toppmodernt klippverktyg hjälptes kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson och räddningstjänstens chef Christian Rådén åt att förrätta invigningen. Bandet bestående av en bit brandslang hölls upp av maskoten Flammy och brandmannen Daniel Bergman.
Vid Gamla kyrkan invigdes i lördags Åmåls kommuns nya släck- och räddningsbil 254-5010. Med ett toppmodernt klippverktyg hjälptes kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson och räddningstjänstens chef Christian Rådén åt att förrätta invigningen. Bandet bestående av en bit brandslang hölls upp av maskoten Flammy och brandmannen Daniel Bergman. Foto: Karin Olsson

Ett par timmar innan Ljusfestens kvällsprogram drog igång invigdes Åmåls kommuns nya toppmodernt utrustade brandbil. Invigningen ägde rum vid Gamla kyrkan och förrättades av räddningstjänstens chef Christian Rådén och kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S).

– Det här är Sveriges bästa brandbil. Det är en släck- och räddningsbil, säger Christian Rådén.

Ungefär vart femtonde år byter räddningstjänsten i Åmål ut sina tunga fordon. I lördags var det dags för invigning av den nya släck- och räddningsbilen 254-5010. Andra brandfordon av både aktuell och betydligt äldre modell fanns på plats och det var en hel del intresserad publik som samlades vid Gamla kyrkan.

Den nya bilen ska tas i bruk i höst och kom till stationen i slutet av maj, men eftersom den innehåller en hel del ny utrustning, så har personalen behövt en läroperiod.

– Den har toppmodern utrustning. Bland annat en skärsläckare som kan skjuta vatten rakt genom kraftiga väggar, miljövänligare skumtillsats och verktyg som klarar alla typer av trafikolyckor, säger Christian Rådén, chef för räddningstjänsten.

Christian Rådén kallade i sitt invigningstal Åmåls kommuns räddningstjänst nya fordon för ”Sveriges bästa brandbil”.
Christian Rådén kallade i sitt invigningstal Åmåls kommuns räddningstjänst nya fordon för ”Sveriges bästa brandbil”. Foto: Karin Olsson

Med det modernaste klippverktyget förrättades invigningsceremonin av Christian Rådén, assisterad av Åmåls kommunstyrelses ordförande Michael Karlsson. Bandet bestod av en bit brandslang, som hölls upp av maskoten Flammy och brandmannen Daniel Bergman.

– Det är viktigt att vi har en fordonspark som ligger i framkant, säger Michael Karlsson.

Nästa vecka ska brandbilen till Västervik och visas upp i räddningsbranschen.

– Det här är Sveriges bästa brandbil. Vi ska vara lite extra stolta, säger Christian Rådén.

Invigningen lockade en hel del folk trots ostadigt väder och det var många som var intresserade av att studera den nya brandbilens utrustning.
Invigningen lockade en hel del folk trots ostadigt väder och det var många som var intresserade av att studera den nya brandbilens utrustning. Foto: Karin Olsson
Den nya brandbilen 254-5010 rullade in på gräsmattan vid Gamla kyrkan med sirener på, anförd av den veteranbrandbil som kallas "Tidaholmaren"
Den nya brandbilen 254-5010 rullade in på gräsmattan vid Gamla kyrkan med sirener på, anförd av den veteranbrandbil som kallas "Tidaholmaren" Foto: Karin Olsson
Både veteranbrandbilen "Tidaholmaren" och Åmåls kommuns nya toppmoderna brandbil drog till sig intresse hos besökare i alla åldrar även sen paraplyerna kom upp.
Både veteranbrandbilen "Tidaholmaren" och Åmåls kommuns nya toppmoderna brandbil drog till sig intresse hos besökare i alla åldrar även sen paraplyerna kom upp. Foto: Karin Olsson
Christian Rådén visar en del av utrustningen. Här finns en skärsläckare som kan skjuta  in vatten genom mycket kraftiga väggar och på så sätt skydda personal från att behöva gå in i farliga situationer.
Christian Rådén visar en del av utrustningen. Här finns en skärsläckare som kan skjuta in vatten genom mycket kraftiga väggar och på så sätt skydda personal från att behöva gå in i farliga situationer. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunChristian RådénMichael KarlssonRäddningstjänstenSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.