Vaccinationstakten minskar i Västra Götaland

Publicerad:
Vaccinationstakten i Västra Götaland har minskat något jämfört med föregående vecka. Foto: Johan Nilsson/TT

Förra veckan delades totalt 77 061 vaccindoser ut i Västra Götalands län. Det är färre än veckan innan (−14 808 personer). 80 procent av befolkningen född 2005 eller tidigare fått minst en dos. Det är en lägre andel än de flesta andra län. Värmlands län har vaccinerat flest i hela landet (88 procent).

Uppgifterna kommer från Nationella vaccinationsregistret och har sammanställts av nyhetstjänsten Newsworthy. Siffrorna gäller fram till och med vecka 35.

Dals-Ed är den kommun i Dalsland med högst andel vaccinerade. Där har 86 procent eller totalt 3 461 personer fått sin första vaccindos. Det är en högre andel än de flesta andra kommuner. Värmländska Hammarö är den kommun har vaccinerat flest i hela landet med totalt 93 procent.

Mer än var åttonde

På delad andraplats i Dalsland hamnar Bengtsfors och Åmål på 84 procent vardera. Totalt har 6 843 personer i Bengtsfors fått sin första vaccindos medan den motsvarande siffran i Åmål är 8 817 personer.

I Färgelanda kommun har 83 procent eller totalt 4 603 personer fått sin första vaccindos.

I Melleruds kommun har 81 procent eller totalt 6 309 personer fått sin första vaccindos.

Takten behöver öka något

Regeringens målsättning är att alla över 18 år ska ha erbjudits minst en dos den 19 september. Det ursprungliga målet var att alla skulle ha erbjudits vaccin till halvårsskiftet, men datumet har i och med leveransproblem fått skjutas fram tre gånger. Från och med mitten på juli har alla vuxna i Sverige kunnat få vaccin.

I dagens tempo, baserat på antalet som fått en första dos de senaste två veckorna, kommer 83 procent av alla som är 16 år och äldre i Västra Götalands län att ha fått minst en vaccindos vid mitten på september. Det skulle dröja tre månader innan alla vaccinerats med nuvarande takt.

Artikeltaggar

CoronavirusetPandemiVaccinationVård och omsorgVästra Götalands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare