Hoppa till huvudinnehållet

Ridklubbar plockade kilovis med skräp - trosor, klocka och käke

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Mest udda skräp var en halv käke med tänder och damunderkläder.
Mest udda skräp var en halv käke med tänder och damunderkläder.

Bengtsfors Ridklubb och H.E.F Valbo BK, Färgelanda, var de enda föreningarna i Dalsland som deltog i helgens skräpplockning i arrangemang av Städa Sverige, som är Idrottens miljöorganisation.

Under drygt tre timmar städade ridklubben bort 101 kilo skräp från Bengtsfors centrum. Belöningen blir 8 000 kronor till klubbkassan.

Klara, färdiga, städa, heter arrangemanget som Bengtsfors Ridklubb deltog i under helgen som gick.
Klara, färdiga, städa, heter arrangemanget som Bengtsfors Ridklubb deltog i under helgen som gick.

– Vi är jätteglada att en föreningen från Bengtsfors nappade på den här möjligheten. Det har varit lite dårlig aktivitet på det området i den kommunen under de senaste åren, säger Josefin Warg, projektledare Städa Sverige.

Det här var årets andra omgång av Klara, färdiga, städa, som arrangemanget döpts till. Det är ett samarbete mellan Städa Sverige och ICA-stiftelsen.

Efteråt vägdes skräpet som sorterats efter material i olika säckar. Det blev totalt 101 kilo.
Efteråt vägdes skräpet som sorterats efter material i olika säckar. Det blev totalt 101 kilo.

I helgen deltog 45 idrottsföreningar över hela landet i samarbete med sin lokala ICA-handlare. Syftet var att göra en gemensam insats mot skräpet som hittas i allas vår närmiljö. Från Bengtsfors Ridklubb deltog drygt 20 medlemmar - små som stora i arrangemanget.

Sorterades

Enligt önskemål från Bengtsfors kommun utgick man från Sågudden fram över lekplatsen till strandlinjen vid EKA-parken. Vidare runt Bengtsgården till Reningsverket, samt strandlinjen från First Hotel, förbi Rosellmagasinet och ända bort till Bengtsfors kyrka.

Skräpet som plockades sorterades efter material i de gula plastsäckar som Städa Sverige tillhandahöll. Bengtsfors kommun bidrog med grovhandskar och körde sedan bort sopsäckarna med metall, fimpar, papper, glas och annat skräp.

Mest annorlunda ”fynd” som deltagarna hittade var en halv käke med tänder, damunderkläder och ett armbandsur. Klockan bedömdes som värdefull och lämnades som hittegods till polisen.

Totalt deltog över 1 000 idrottsungdomar och ledare i städningen, som ägde rum i 38 kommuner.

Artikeltaggar

Bengtsfors kyrkaBengtsfors RidklubbFärgelandaNyheterRosellmagasinetSverigeSågudden

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.