Hoppa till huvudinnehållet

Rektorer riktar skarp kritik mot politiken: ”Dyrt med många skolor”

Publicerad:
Wiveca Doyle är rektor på Valboskolan 7–9.
Wiveca Doyle är rektor på Valboskolan 7–9. Foto: Helena Lindgren

Efter Dalslänningens artikel i tisdags om ett konsultbolags genomlysning av skolornas ekonomi i Färgelanda har rektorerna gått samman och riktar skarp kritik mot politiken i ett öppet brev. I stället för att sparka personal vill man centralisera skolan.

– Vi har påtalat att det är dyrt med alla skolorna, säger Wiveca Doyle, rektor på Valboskolan 7–9.

I tisdagens artikel presenterade Dalslänningen de slutsatser ett externt konsultbolag dragit efter en genomlysning, den första delen av två ska tilläggas, av utbildningsnämndens ekonomi i Färgelanda kommun.

Därför måste skolorna säga upp personal: ”Tydliga indikationer”

Nu har rektorerna på samtliga skolor gått samman och riktar skarp kritik mot kommunalrådet Tobias Bernhardsson (C) efter de kommentarer han gör i artikeln.

– Genomlysningen kan man tolka på olika sätt, men främst handlar det om skolstrukturen. Därför blev vi förvånade när han sa att den stora anledningen var att cheferna inte tagit sig tid att skapa ordning. Man kan tycka att det är en mycket udda tolkning, säger Wiveca Doyle.

Rapportens slutsatser var i sig inga nyheter för rektorerna. Men i brevet framgår att förslag lagts fram att lägga ner icke lagstadgad verksamhet som öppen förskola, musikskola och att minska antalet skolor i kommunen för att minska kostnaderna, men att dessa ratats.

– Vi har påtalat att det är dyrt med alla skolorna. Det kostar när man väljer att göra en klok satsning, men vill man ha kvar alla små skolor får man inser att det kostar, istället för att skära ner på personal. Då får man förstå det och se till att man har ekonomi för det. Man kan inte både ha kakan och äta den. Det är deras beslut hur man vill ha strukturen, men att centralisera skolorna gör mycket för kvaliteten, säger Wiveca Doyle.

Brevet i sin helhet finns att läsa nedan.

Artikeltaggar

BruksskolanFärgelandaPolitikSkola och utbildningTobias BernhardssonValboskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.