Hoppa till huvudinnehållet

Ett år kvar – valrörelsen på väg

Publicerad:
Det är ganska exakt ett år kvar till 2022 års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. På bilden syns fotografier från valrörelsen 2018.
Det är ganska exakt ett år kvar till 2022 års val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. På bilden syns fotografier från valrörelsen 2018.

Om ganska exakt ett år, den 11 september 2022, är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige.

Ännu ligger de politiska partierna i vårt område lågt, men en rundringning som Dalslänningen har gjort till några av de lokala toppnamnen visar ändå att det finns en hel del tankar inför kommunvalet.

Två kommunstyrelseordföranden, centerpartisterna Martin Carling i Dals-Ed och Tobias Bernhardsson i Färgelanda, har båda meddelat att de kommer att lämna sina poster.

Nya toppnamn väntar

– Vi fastställer vår lista i februari och fram till dess pågår nomineringar och medlemsomröstningar, säger Kenneth Gustavsson, ordförande för Centerpartiet i Dals-Ed.

En liknande process sker i Färgelanda, där Dalslänningen tidigare berättat att Centerpartiet räknar med att kunna presentera en toppkandidat redan i december.

Vilka frågor blir hetast?

– Vård, skola och omsorg, men också infrastrukturen, hur vi ska kunna resa klimatsmart, hur vi ska jobba med ett aktivt företagsklimat och hur vi ska jobba med turismen, säger Kenneth Gustavsson.

S satsar på tematräffar

Socialdemokraterna i Dals-Ed ska arbeta på ett nytt sätt inför valet 2022.

– Vi kommer att ha både interna och externa tematräffar i ABF:s lokaler på Storgatan. Där ska vi föra diskussioner. Vi hoppas kunna locka nya medlemmar genom detta. I oktober drar vi igång på allvar och det blir startskottet för valrörelsen för vår del, säger Per-Erik Norlin, gruppledare för Socialdemokraterna i Dals-Ed.

Socialdemokraterna i Dals-Ed kommer att prioritera vård, skola och omsorg i valrörelsen, berättar Norlin.

– Miljöfrågan också viktig, liksom fritidshemmen.

Vård, skola och omsorg

Liknande tongångar hörs från Färgelanda.

– Vi sätter välfärden, vård, skola, omsorg och arbetsmarknadspolitiken främst. Skolan är oerhört viktig och i den frågan står de lokala partierna står en bit ifrån varandra. Personalen går på knäna och vi kan inte fortsätta spara utan måste skjuta till mer pengar, vår utväg är att höja skatten, säger Ulla Börjesson (S), oppositionsråd i Färgelanda.

I Bengtsfors menar kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) att ett stort fokus valet 2022 kommer att ligga på kommunens ekonomi.

– Vi har i den nya majoriteten vänt på kommunens ekonomi och har i dag en god ekonomisk hushållning. Det är nödvändigt för att kunna göra investeringar, säger Stig Bertilsson.

Skolan och äldreomsorgen kommer att bli viktiga valfrågor, tror Bertilsson. Liksom att bygga fler attraktiva bostäder i kommunen.

C vill bygga mer i trä

Liknande spår är Per Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors, inne på.

– Vi har från Centerns sida drivit frågan att vi ska bygga nya hus i trä, och det har vi också gjort genom idrottshallen i Långed och lägenhetshuset vid Björkdungen. Vi kommer fortsätta driva detta att det behöver byggas nya lägenheter i kommunen, säger han.

Han nämner även skolfrågan, arbetet med att få till en omlastningscentral i Bäckefors, Campus Dalsland och ett tågstopp i Bäckefors, miljö- och strandskyddsfrågorna som viktiga.

Framtidens landsbygd

– Frågan om framtidens landsbygd kommer också att bli spännande. Hur vi bygger vidare på erfarenheterna från pandemin, att vi kan jobba bra på distans tack vare fiberutbyggnaden. Vi vill från Centerns sida också se fortsatta satsningar på lokal mat till skola och omsorg. Vård, skola och omsorg blir viktiga frågor och fler behöver komma i sysselsättning.

Vidare måste sjätteklassarnas flytt tillbaka till låg- och mellanstadieskolorna bli av, menar Jonsson.

Skolinspektionen har påtalat stora problem med kunskapsresultaten på Bengtsgården. Vad säger du om det?

– Skolan är grundläggande för allt. Det är viktigt att ha rätt resurser till skolan och att rektorn får det stöd som behövs. Bengtsgården är också på rätt väg. Under mandatperioden så har kunskapsresultaten vänt. Det ska också sägas att Bengtsgården sätter realistiska betyg medan skolor på andra håll i landet sätter mer av glädjebetyg, säger Per Jonsson, som även är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.

Från Socialdemokraternas sida befinner man sig tidigt i arbetet ännu, hälsar Christina Lundqvist, ordförande för S i Bengtsfors.

– Vi ska sätta oss ned och titta på det här i oktober. När det gäller vilka valfrågor vi ska driva är det något vi nu ska diskutera närmare. Men vård, skola och omsorg är viktiga frågor för oss, säger Christina Lundqvist.

Val 2022

* Hösten före val ska partierna begära utläggning av valsedlar vid vallokalerna.

* Den 31 oktober är sista dag för kommunfullmäktige i kommun och region att besluta om ändringar i indelning i valkretsar. Besluten ska fastställas av länsstyrelsen.

* Den 1 december är sista dagen för länsstyrelsen att efter förslag från kommunerna besluta om indelning i valdistrikt.

* Den sista februari ska partierna lämna anmälan om att registrera partibeteckning till Valmyndigheten för att den ska gälla vid valet.

* Den 1 mars ska Valmyndigheten ta fram statistik över röstberättigade för varje valdistrikt. Statistiken används för att räkna ut antalet fasta valkretsmandat.

* I april ska partierna beställa namnvalsedlar från länsstyrelsen för att få garanterad leverans före valet.

* I april ska partierna med registrerad partibeteckning anmäla kandidater och lämna in kandidatförklaringar till respektive länsstyrelse.

* 30 dagar före valdagen ska partierna anmäla deltagande i val. Detta gäller inte partier som är automatiskt anmälda.

* 18 dagar före val ska alla röstberättigade bosatta i Sverige ha fått sina röstkort och förtidsröstningen startar.

* 2 dagar före valdagen ska kandidaterna samtycka till kandidatur. Det gäller inte kandidater som är anmälda av ett parti.

* Valdagen den 11 september. Vallokalerna är öppna mellan klockan 08.00 och 20.00. Klockan 20.00 avslutas röstningen och rösterna börjar räknas i vallokalerna. Ett preliminärt valresultat publiceras samma natt på val.se.

Källa: Valmyndigheten

Artikeltaggar

Christina LundqvistDalslandKenneth GustavssonPer JonssonPer-Erik NorlinPolitikStig BertilssonUlla BörjessonValVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.