Hoppa till huvudinnehållet

Riksdagen släpper på restriktionerna – nu får ledamöterna inta sina stolar igen

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@nwt.se
Riksdagen tillåter nu 349 ledamöter i kammaren igen.
Riksdagen tillåter nu 349 ledamöter i kammaren igen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter ett och ett halvt år lättar riksdagen på sina restriktioner och tillåter 349 ledamöter på plats i kammaren igen.

Det innebär att Dalslands två riksdagsledamöter Elin Segerlind (V) och Paula Holmqvist (S) kan återgå till sina stolar Stockholm.

– Jag hoppas ju också, och förväntar mig, att alla ledamöter som kan har vaccinerat sig, säger Paula Holmqvist.

Det var i måndags som riksdagen meddelade att de släpper på sina restriktioner och öppnar upp kammaren för sina 349 ledamöter igen. Sedan den 16 mars förra året har riksdagen nämligen endast tillåtit att 55 ledamöter, som behöll mandatfördelningen, får vara på plats vid voteringar med anledning av pandemin.

Det innebär att Dalslands riksdagsledamöter Elin Segerlind (V) och Paula Holmqvist (S) får ta plats i kammaren när politikhösten startar vid riksmötets öppnande den 14 september.

– Bakgrunden är utvecklingen i samhället när det gäller pandemin och vaccinationsläget, så bedömningen är att det är möjligt att lätta på restriktionerna i riksdagen på ett ansvarsfullt sätt, säger talman Andreas Norlén till TT.

"Glädje”

Elin Segerlind tar emot beskedet med öppna armar.

– Det känns skönt att vi är i en situation där det är möjligt för oss att återvända till kammaren. Det visar på att vi har en situation med smittspridning och vaccination som är bättre än vad den varit tidigare under pandemin och bara i det finns glädje, säger hon.

Elin Segerlind är en av de 349 ledamöter som får återgå till kammaren den 14 september.
Elin Segerlind är en av de 349 ledamöter som får återgå till kammaren den 14 september. Foto: Tommy Löfgren

Under pandemin har hon voterat en gång, och i juli deltog hon i statsministeromröstningen. Att de 194 ledamöter som inte har fått ta plats i kammaren inte har kunnat påverka politiken sedan restriktionerna är ett vanligt missförstånd, menar hon.

– Voteringen är ett par timmar i veckan av allt arbete vi gör. Jag har under pandemin, som alla andra, fortsatt delta på min utskottsmöten, förberett och hanterat beslut i utskotten som sedan går till votering. Jag har känt mig lika delaktig i besluten som tidigare även om jag inte har varit den som fått trycka på knappen.

"Lite konstig känsla”

Paula Holmqvist ser också fram emot att få återvända till riksdagen efter att mestadels ha jobbat hemifrån sedan pandemin, bortsett från under vecka 25 och när de röstade fram Stefan Löfven som statsminister den 7 juli.

Paula Holmqvist menar att de släppta restriktionerna är ett glädjebesked, men att det ändå ger en konstig känsla eftersom att pandemin ännu inte är över.
Paula Holmqvist menar att de släppta restriktionerna är ett glädjebesked, men att det ändå ger en konstig känsla eftersom att pandemin ännu inte är över. Foto: Anna Nyberg

– Men det är ju även en lite konstig känsla då pandemin inte är över. Jag hoppas ju också, och förväntar mig, att alla ledamöter som kan har vaccinerat sig. Men, då är det ännu viktigare att vi som kan har gjort det. Det ska bli fint att träffa kollegorna och få prata och diskutera olika frågor. Det digitala kan ju aldrig riktigt ersätta det fysiska mötet, men det har ju varit tacksamt att vi har kunnat jobba hemifrån för att förhindra smittspridningen, säger hon.

Paula Holmqvist upplever att hon ändå har fått göra sin röst hörd när endast 55 ledamöter fick vistas i kammaren.

– Min röst representerades av mina partikamrater som var på plats vid respektive votering. Jag har känt mig helt trygg med detta. Inför voteringarna har ju beslut tagits i respektive utskott kring det som det ska voteras om och debatter har förts i kammaren kring de olika betänkande som det ska beslutas om. Så arbetet inför beslut har ju skett digitalt i våra utskott, för min del i försvarsutskottet, säger hon.

Artikeltaggar

Andreas NorlénEdElin SegerlindMellerudNyheterPaula HolmqvistRiksdagenStefan LöfvenStockholm

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.