Insändare: Genomlysning ger svar om skolornas ekonomi

Insändare
PUBLICERAD:
Artikeln i Dalslänningen den 7 september.

Färgelanda kommuns barn- & utbildningssektor och nämnd har under flera års tid dragits med underskott. De senaste två årens (2019 och 2020) samlade underskott för verksamheterna uppgår till 30 miljoner kronor. Inför år 2021 påbörjades ett omfattande arbete med att hitta anledningen till underskotten och få en budget i balans. I början av året kunde dock konstateras att budgeten fortsatte att läcka drygt en miljon kronor per månad och tonläget skärptes. Åtgärder behövde vidtas i verksamheterna för att inte fortsätta riskera hela kommunens ekonomi. Detta arbete pågår idag i verksamheterna där kommunens medarbetare med stor möda och energi vänder på varje sten och söker nya arbetssätt för att få Utbildningsnämndens budget i balans. I dagsläget ser det ut som att uppsägningar inte ska behöva genomföras, inom lärarfackens och Kommunals avtalsområden. Klart är dock att anpassningen till budgetramen får konsekvenser för våra skolor och förskolor, när personalstyrkan i skolorna nu efter sommaren har reducerats.

Tidningen Dalslänningen skrev i tisdags om den genomlysning som beställdes av Kommunstyrelsen innan sommaren och som nu har presenterats. En utredning som ringar in behov av fungerade strukturer, processer och rutiner samt beskriver kommunens verksamheter och dess höga kostnadsläge. Rapporten ger en bra grund att arbeta vidare med och kommer att bidra till att säkerställa mer kvalitativa processer i hela den kommunala organisationen. Rent ekonomiskt redovisas att kommunens egna verksamheter – och inte den köpta - sticker ut sett till att både kostnadsläge och lärartäthet ligger bland de 25% högsta i landet. Den låga summan på läromedel 2020 däremot ska ses i ljuset av att det då rådde köpstopp. Vidare påvisar rapporten att små skolor/klasser kräver större flexibilitet och andra arbetssätt än större. Därtill ska nämnas ett stort investeringsbehov som kommer kräva nya smarta lösningar för att i framtiden kunna ha service i flera av kommunens orter. Som politisk ledning vill rikta en stor eloge till chefer och personal som dagligen sliter med att bidra till att vända skutan för Färgelanda kommun – och meddela att vi även fortsättningsvis vill satsa mer än rikssnittet per barn/elev i våra förskolor och skolor.

Elisabeth Örn (C)

Ordförande Utbildningsnämnden

Birger Byström (L)

Ledamot Utbildningsnämnden

Tobias Bernhardsson (C)

Ordförande Kommunstyrelsen

Ingo Asplund (L)

Gruppledare Liberalerna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.