Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsfors IF startar damlag igen: ”Något som saknats”

Publicerad:
Bengtsfors IF vann DM-finalen mot Eds FF 2017. Nu börjar man om i division 4 för andra gången.
Bengtsfors IF vann DM-finalen mot Eds FF 2017. Nu börjar man om i division 4 för andra gången. Foto: Jan Lorentsson

I januari förra året kom nyheten att Bengtsfors IF tvingades lägga ner damlaget. Nu, mer än ett och ett halvt år senare, satsar man på nytt. Nästa år ställer föreningen återigen upp med ett damlag – som startar om i division 4.

– Det är en pusselbit som faller på plats, säger ordförande Joel Ljung.

I december 2015 tog ett historiskt beslut att för första gången starta ett damlag i Bengtsfors IF. Satsningen blev en omedelbar succé med två raka seriesegrar och spel i division 2 2018. Det fanns även ett U-lag i division 4.

Men sedan gick det tyngre. A-laget blev sist i division 2, och drog sig sedan ur serien. Inför säsongen 2019 kämpade man länge med att få tränare och ledare till laget. Lagets stomme försvann till studier på annan ort, eller till IF Viken i Åmål. Den 13 januari kom det dystra beslutet att damlaget tillfälligt skulle läggas ner på grund av spelarbrist.

Men så på onsdagens styrelsemöte bestämdes att en nysatsning ska göras redan nästa säsong, då Bengtsfors IF åter ställer upp med ett damlag i seriespel.

– Det är jättekul, för det är något som saknats sedan senast. Det blir en pusselbit som faller på plats för föreningen, säger ordförande Joel Ljung.

Sedan verksamheten gick på paus 2020 har damsektionen, bestående av Joakim Enarsson, Anders Jansson, Anders Segerlund, Therese Johansson och Yvonne Andersson, jobbat på med föreningens äldsta flicklag, F05/06, som kommer att utgöra grunden i det nya damlaget som startar om i division 4.

Hemvändare klara

Fyra hemvändare, som för närvarande spelar i andra föreningar, har också gett klartecken. Rekrytering av ledarstab och ytterligare spelare pågår.

– Vi har elva tjejer som går upp och blir ett damlag. Sedan kommer vi att jaga ytterligare hemvändare som slutat, fött barn eller haft skador. Nu ser vi att de är på benen och är på hugget, säger Joel Ljung.

Och det finns material att ta av underifrån framöver. I ungdomsverksamheten är fördelningen just nu 60 procent flickor och 40 pojkar, vilket är unikt för Bengtsfors IF.

– Så har vi aldrig haft det. Det ökar chanserna att det blir ett bra damlag, säger Joel Ljung.

Enligt damsektionen finns det gott om talang även i yngre damlag, varav en handfull eventuellt skulle platsa i damlaget.

– Damsektionen hävdar att det finns minst fem spelare i 07/08-laget som skulle kunna ta plats i ett damlag, säger Joel Ljung.

Artikeltaggar

Anders SegerlindBengtsforsBengtsfors IFFotbollJoakim Enarsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.