Hoppa till huvudinnehållet

Mössen som klev rakt in i barnens hjärtan: ”Fick flytta till lekparken”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@nwt.se
Ett gäng leksaksmöss har blivit riktiga storfavoriter i Centralparken i Bengtsfors, och det är Nyckelspiken som ligger bakom succén. Fyraåriga Svea tyckte att det var dags att samla mössen till bords när hon besökte fredagens öppna förskola.
Ett gäng leksaksmöss har blivit riktiga storfavoriter i Centralparken i Bengtsfors, och det är Nyckelspiken som ligger bakom succén. Fyraåriga Svea tyckte att det var dags att samla mössen till bords när hon besökte fredagens öppna förskola. Foto: Sanna Stark

Kanske har du lagt märke till musfamiljen som har byggt bo intill trädet i Centralparken i Bengtsfors, och som har klivit rakt in i barnens hjärtan?

Det är Familjecentralens öppna förskola Nyckelspiken som ligger bakom succén med gosedjuren.

När pandemin slog till tvingades Familjecentralen att flytta sina aktiviteter utomhus. Förra sommaren började de bland annat med den öppna förskolan utomhus i Bengtsfors och Billingsfors på fredagar respektive tisdagar.

– Alla med barn från noll till sex år gamla är välkomna. Att komma till den öppna förskolan kan betyda väldigt mycket för många, till exempel att föräldrar får ett slags nätverk och kunna fråga någon om man undrar över något, eller få höra att en annan förälder minsann inte heller har fått sova något i natt eller inte orkat diska ännu. Få möjlighet att prata ihop sig, det är betydelsefullt, säger Madelene Wilhelmsson, samordnare, och fortsätter:

– Här finns inga måsten, utan här kan man släppa lite på kraven.

Öppna förskolan genomförs med hjälp av Madelene Wilhelmsson, samordnare, Viktoria Gradin, förskollärare, Mayson Sawan, ”brobyggare” från arbete- och integrationsenheten på Bengtsfors kommun, och Monica Olsson från barnavårdscentralen.
Öppna förskolan genomförs med hjälp av Madelene Wilhelmsson, samordnare, Viktoria Gradin, förskollärare, Mayson Sawan, ”brobyggare” från arbete- och integrationsenheten på Bengtsfors kommun, och Monica Olsson från barnavårdscentralen. Foto: Sanna Stark

Covidbebisar träffas

Lika viktiga är träffarna för barnen förstås, och kanske särskilt för de så kallade ”covidbebisarna”.

– De som föddes mitt under pandemin är inte så vana vid att träffa andra. Då är det extra betydelsefullt att de får komma till lekparken och leka med andra barn, säger Madelene Wilhelmsson.

Stort intresse

I Bengtsfors träffas de under en och en halv timme i Centralparken varje vecka, och sedan pandemin bröt ut har det varit ett stort intresse för utomhusverksamheten. Endast under vintermånaderna var den öppna förskolan i lekparken på paus.

Måns Wahlberg besökte den öppna förskolan med sina barn Dage, fyra år och lilla Noor, snart ett år, på på ryggen.
Måns Wahlberg besökte den öppna förskolan med sina barn Dage, fyra år och lilla Noor, snart ett år, på på ryggen. Foto: Sanna Stark

– Vi är väldigt väderberoende, förstås, men det märks att folk är bra sugna på att träffa andra. Det är verkligen fantastiskt att få jobba på Familjecentralen, säger Madelene Wilhelmsson.

Mycket digitalt

Öppna förskolan är inte den enda verksamhet som har påverkats av pandemin. Mycket har skett digitalt, och dessutom i nya former.

Många nya idéer har fötts ur pandemin hos Familjecentralen. Bland annat har en QR-rörelserunda dykt upp i Bengtsfors och Billingsfors, där man använder QR-koder i mobilen för att göra olika rörelser och utmaningar.
Många nya idéer har fötts ur pandemin hos Familjecentralen. Bland annat har en QR-rörelserunda dykt upp i Bengtsfors och Billingsfors, där man använder QR-koder i mobilen för att göra olika rörelser och utmaningar. Foto: Sanna Stark

– Vi har poddat, delat ut pysselpaket och varit väldigt aktiva på sociala medier, bland annat. Vi har hållit föräldrar upptagna även när de inte kunde komma till oss, och jag hoppas att mycket av det nya, kreativa tänket stannar kvar även efter pandemin, säger Madelene Wilhelmsson.

Möss blev populära

Ett gäng som gjorde både debut och succé under pandemin är musfamiljen som numer bor i Centralparken. Det hela började med att Familjecentralen köpte ett gäng gosedjursmöss från Bergers, och lät dem flytta in på bokhandeln i julas.

– Vi satte dit en ny sak och ändrade om i deras hus varje dag, och uppdaterade på Instagram. Många blev nyfikna på dem och de blev så populära att de fick flytta med till lekparken, säger Madelene Wilhelmsson.

Mössen har bott in sig rejält, och inför varje tema eller högtid klär de sig i matchande kläder. Och barnens favoriter, har de blivit.

Fyraåriga Svea passade på att leka med mössen när hon inte hade fullt upp med att leka pirat i lekparken.
Fyraåriga Svea passade på att leka med mössen när hon inte hade fullt upp med att leka pirat i lekparken. Foto: Sanna Stark

– Det har fungerat jättebra, och allt har fått vara kvar. Det var bara en gång en mus försvann, och då satte vi upp efterlysningar om en ”Wanted mus”. Då kom den tillbaka inom en vecka, säger Madelene Wilhelmsson.

Artikeltaggar

BengtsforsBillingsforsCentralparkenMadelene WilhelmssonNyckelspikenNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.