Hoppa till huvudinnehållet

Insändarreplik: Flera olika förslag om Kolaregården skapar förvirring

Publicerad:
Förvirrande bud om situationen vid Kolaregården uppmärksammades i en insändare den 3 september, vilket kommenteras i detta inlägg av Stig Bertilsson.
Förvirrande bud om situationen vid Kolaregården uppmärksammades i en insändare den 3 september, vilket kommenteras i detta inlägg av Stig Bertilsson.

Några reflektioner med anledning av Karl-Erik Anderssons insändare i Dalslänningen den 3 september.

Insändare: Förvirrat om Kolaregården - ge oss fakta

Inför 2021 tog majoriteten i kommunfullmäktige beslutet att minska antalet platser i särskilda boenden (SÄBO) i kommunen med tio. Kommunstyrelsen valde med fullmäktigebeslutet som grund att ta bort de tio återstående platserna på Kolaregården i Dals Långed.

Beslutet att lägga ner Kolaregården kom som ett besparingsförslag från förvaltningen och det antogs av en majoritet eftersom det gav en tydlig ekonomisk effekt. Oppositionen gick emot, men har efterhand fört fram några andra nedläggningsförslag, vars ekonomiska effekt är oklar. Där finns kanske en del av svaret på varför förvirring uppstår och hur det ligger till med de bedömningar som gjorts ifråga om möjlighet att minska antalet SÄBO-platser i kommunen.

I debatten har det hävdats att varje tätort i kommunen bör ha ett SÄBO. Den genomgång som gjordes när debatten rasade som mest i vintras visade att bara fem av de boende på Kolaregården hade anknytning till Dals Långed med omnejd. De flesta Långedsborna bodde på Solbacken i Billingsfors och några på Björklunda i Bäckefors och Granåsgården i Bengtsfors. Sammanlagt 26 Långedsbor bodde då på något av kommunens SÄBO, alltså hade bara en fjärdedel av dem SÄBO-plats i Långed. Situationen torde vara likartad nu även om det naturligtvis sker förändringar till och ifrån.

Kolaregården har således en begränsad betydelse som SÄBO för Långedsborna. Något som varit fallet allt sedan antalet platser där av ekonomiska skäl minskades från 20 till 10 för cirka tio år sedan. Därmed blev Kolaregården den klart minsta SÄBO-enheten i kommunen. Neddragningen då leddes av den dåvarande majoriteten i kommunstyrelsen (S) utan att några särskilda protester hördes. Något som borde leda till viss eftertanke i den ”opinionsstorm” som dagens minoritet (S) i kommunen försöker driva fram. Vi har ibland en förmåga att glömma historiken…

Antalet tomma platser i våra SÄBO varierar över tid men bedömningen är fortsatt att det är rätt att minska antalet med tio. Den som behöver en plats på SÄBO ska få det.

Undersökningar från Socialstyrelsen och SCB visar att Bengtsfors kommun står sig väl i en jämförelse med liknande kommuner. Det gäller både ifråga om medelvårdtid i SÄBO och i andel invånare över 65 år som bor i SÄBO. Vår bestämda inriktning är att det ska förbli så.

Stig Bertilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBillingsforsBjörklundaDals LångedDalslänningenInsändareKarl-Erik AnderssonKolaregårdenSocialstyrelsenSolbackenStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.