Hoppa till huvudinnehållet

Ebba Thor hjälpte laget till guld med kronisk halsfluss: ”Kunde inte äta”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Ebba Thor (till höger) hjälpte laget till SM-guld. Övriga laget från vänster: Ania Zagorska, Agnes Thor, Jonna Illovaara.
Ebba Thor (till höger) hjälpte laget till SM-guld. Övriga laget från vänster: Ania Zagorska, Agnes Thor, Jonna Illovaara. Foto: Katrin Thor

I februari insjuknade Ebba Thor i något som liknade halsfluss, men som aldrig gick över. Det visade sig vara den kroniska varianten, men det hindrade henne dock inte från att hjälpa Bengtsfors Bois stafettlag till ett SM-guld.

– Jag blev förvånad att jag kunde paddla såpass bra, säger hon.

Bengtsforskanotisten Ebba Thor har inte kunnat tävla så mycket som hon velat den här säsongen. Dels har hon flyttat till Lund för studier, men i februari fick hon också ont i halsen som inte ville gå över.

Efter ett par veckor kunde hon varken gapa eller äta och hade svårt att andas eftersom halsmandlarna var så svullna.

På vårdcentralen visade sänkan 114, men det gav inget utslag på varken streptokocker eller bakterieodlingar. Inte heller antibiotika hjälpte. Men så på Näl hittade man en bakterie som trivdes och frodades i körteln bakom näsan. Ebba fick diagnosen kronisk halsfluss.

– Jag har kämpat med träningen. Att kunna få tillräckligt med luft är en ganska vital del, så det har varit svårt när man är konstant svullen, säger 20-åringen.

Väntar på operation

Nu väntar på operation där halsmandlarna och även körteln ska opereras bort, vilket ska göra henne helt återställd.

– Jag är bara glad att få en diagnos, säger Ebba Thor.

Trots sjukdomen ställde hon upp i helgens stafett-SM i Nyköping, där hon hjälpte Bengtsforslaget, bestående av systern Agnes, Ania Zagorska och Jonna Illovaara, till guld på 4x200 meter.

– Det gick förvånansvärt bra och det var superkul. Jag blev förvånad över att jag kunde paddla såpass bra, för det var mitt femte pass på vattnet i år. Jag gjort ett stabilt lopp, men hade det varit 100 meter längre hade jag nog inte klarat det, för det var nätt och jämnt att det gick, säger hon.

Jobb och studier går före

Just nu tar studierna till brandingenjör och jobbet som brandman mycket tid, så kanoten kommer att hamna i andra hand. Men hon kommer att fortsätta tävla lite på SM och köra besättning med laget.

– Jag vill fokusera på plugget, men det är fortfarande kul med paddling och det är bra träning. Det krävs att jag håller mig i form på jobbet, säger hon.

Samma helg kördes en höstregatta i Nyköping, där Ania Zagorska tog storslam – guld på 200, 500, 1000 samt 5000 meter. Agnes Thor blev sexa på 5000 meter och sjua på 500 meter i sina första lopp som senior.

Artikeltaggar

Agnes ThorAnia ZagorskaBengtsforsBengtsfors BoisEbba ThorJonna IllovaraKanot

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.