Hoppa till huvudinnehållet

Rölanda klockstapel i ny skrud

Publicerad:
Rölanda medeltida kyrka med klockstapeln från1725 i förgrunden.
Rölanda medeltida kyrka med klockstapeln från1725 i förgrunden. Foto: Tommy Löfgren

I sommar har klockstapeln vid Rölanda kyrka renoverats i sin helhet. Klockstapeln från 1725 hade fått omfattande rötskador och det läckte in vatten.

Nu står den i helt ny skrud enligt konstens alla regler. Det betyder att all panel har bytts ut och ersatts ned furubräder.

Tidigare var den målad med Falu rödfärg. Den här gången har man använt rödtjära, som ska hålla bättre. Det ska räcka med att måla om vart femte, sjätte år.

Kyrkligt bidrag

För renoveringen av klockstapeln har Dals-Eds församling fått ett bidrag från Karlstads stift. Det heter KUB och är ett kyrkounderhållsbidrag inom det kyrkliga utjämningssystemet.

Den rödmålade klockstapeln, som krönts av en kyrktupp, stod färdig 1725. Den är nu nymålad och renoverad.
Den rödmålade klockstapeln, som krönts av en kyrktupp, stod färdig 1725. Den är nu nymålad och renoverad. Foto: Tommy Löfgren

Församlingen har fått 90 procent av totalkostnaden. Samtidigt har församlingen ur egen kassa bekostad omgörning av den plan som klockstapel står på.

Den har fått grus som beläggning och man har även tagit bort den växtlighet som fanns runt grunden. I fortsättningen ligger klockstapeln med i kyrkans underhållsplan.

Gammal klocka

Inne i klockstapeln hänger en mindre kyrkklocka från 1300-talet. Den används vid speciella tillfällen. Nyligen hölls en friluftsgudstjänst vid den nyrenoverade klockstapeln och då fick klockan ljuda.

Inne i klockstapeln hänger en klocka från 1300-talet som fortfarande används vid speciella tillfällen.
Inne i klockstapeln hänger en klocka från 1300-talet som fortfarande används vid speciella tillfällen. Foto: Tommy Löfgren

Det kommer att bli fler sådan verksamhet och det finns även funderingar på att anordna barnverksamhet inne i klockstapeln.

Renoveringen har följts av länsstyrelsen så att allt gått rätt till.

I anslutning till renoveringen har en del träd intill fällts av skogsägaren. Från klockstapeln går vandringsstigen till kyrkberget med en imponerande vy över omgivningen.

Artikeltaggar

Dals-Eds församlingDals-Eds kommunKarlstads stiftNöje/KulturRölandaRölanda kyrka

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.