Hoppa till huvudinnehållet

Eldsjälen Åke I Andersson fyllde 80 år

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Åke i Andersson firade födelsedagen med släkt och vänner i ett stort partytält utanför hemmet i Dals Långed.
Åke i Andersson firade födelsedagen med släkt och vänner i ett stort partytält utanför hemmet i Dals Långed. Foto: Lisa Einarsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Eldsjälen Åke I Andersson, Dals Långed, fyllde 80 år i lördags.

Jubilaren berättar att han firade födelsedagen genom att bjuda in släkt och vänner i ett partytält utanför huset i Långed.

Ordet eldsjäl är verkligen något som är synonymt med Åke I Andersson. Från hans mångåriga engagemang inom kulturlivet, politiken och föreningslivet finns det massor att berätta.

Under den största delen av sitt yrkesverksamma liv har Åke I Andersson ägnat sig åt att sälja bilar på Roy Andersson Bilbolaget AB i Bengtsfors. Där var han stationerad i 40 år.

Vann en resa till USA

Tjänsten som bilförsäljare på Bilbolaget fick Åke I Andersson 1975.

– En gång hade jag sålt så många bilar att jag vann en studieresa till USA i tio dagar. Det var trevligt, berättar Åke I Andersson.

Men han har även jobbat på Arbetsförmedlingen i Säffle och på Bengtsfors kommun som ungdomsassistent.

Politiskt engagemang

1973 började hans mångåriga engagemang inom politiken. Först blev han ordförande för Socialdemokraterna i Dals Långed. Därefter har han genom åren haft flera olika kommunala förtroendeuppdrag.

Han har bland annat varit ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Men även i nämnder och utskott som inte längre finns kvar, såsom polisnämnden och personalutskottet där han i perioder var ordförande för båda.

Under en tid var han ordförande för arbetarekommunen i Bengtsfors och under denna period agerade han bland annat chaufför under Olof Palmes besök i Bengtsfors 1976. Tio år senare deltog han även på Palmes begravning i Stockholm.

Kamp för Kolaregården

– Nu har jag dragit ned på det politiska engagemanget, men jag är fortfarande medlem i partiet och är faktiskt ordförande för S-föreningen i Långed och det var ju i den rollen det började. En fråga som jag fortsätter kämpa för är äldreboendet Kolaregården i Dals Långed. Visserligen har kommunen beslutat att stänga det, men vi kämpar in i det sista. Vi har överklagat beslutet, säger Åke I Andersson som även har lett demonstrationer där han tillsammans med andra aktiva drivit frågan.

Föreningsmänniska

Åke I Andersson är i dag ordförande för Långed Folkets Husförening och i Motorbåtsällskapet Laxen. Han är dessutom aktiv i Jenseruds byalag, vilket han har varit i 40 år.

Lika länge har han varit aktiv i arbetet med Långeds ungdomsgård.

– Ungdomsgården i Långed var något jag motionerade i kommunfullmäktige om att den skulle få starta. Det fanns bara ungdomsgården i Bengtsfors innan dess. Jag tyckte att ungdomarna skulle ha någonstans att vara och jag vet att arbetet där har hjälpt många som inte haft det så lätt, säger han.

2017 drabbades Åke I Andersson av en stroke, men han har kämpat sig tillbaka och är som sagt en fortsatt mycket aktiv man.

Långed sedan 1968

Åke I Andersson har bott i Dals Långed sedan 1968. 1962 gifte han sig med Lisbeth och tillsammans har de barnen Jonny och Yvonne.

Han är dock född i Brålanda och uppvuxen i Åsensbruk.

Åke I Andersson som 18-åring när han just hade köpt sin första bil, som naturligtvis var en Saab. "En grön Saab 92:a av årsmodell 1950", minns Åke I Andersson.
Åke I Andersson som 18-åring när han just hade köpt sin första bil, som naturligtvis var en Saab. "En grön Saab 92:a av årsmodell 1950", minns Åke I Andersson. Foto: Privat

Innan han fick jobb på Bilbolaget var han bland annat verksam på Långedsverken och vid forskningslaboratoriet på bruket i Billingsfors.

Som bilförsäljare hittade Åke I Andersson på en hel del saker.

– Under några månader fick alla som köpte en bil för mer än 50 000 kronor sitt körkort betalt av oss om de inte hade något. Vi sålde några bilar på det och det var väldigt uppmärksammat i medierna, berättar han.

Tomtar och filmfestival

Åke I Andersson är också känd för att vara en de drivande krafterna i den lokala tomteparaden i Dals Långed.

Han var även med om att dra igång den lokala filmfestivalen 1993 och under många år var han filmföreningens ordförande.

Vidare var han med och startade Dals Långeds Utvecklingsråd och var i fem år dess ordförande.

Artikeltaggar

Dals LångedFamiljÅke I Andersson