Insändare: Jag ställer upp för en folk(ligare) kyrka!

Insändare
PUBLICERAD:
Stig Bertilsson, kandidat för Borgerligt Alternativ
Tidigt i år fick jag frågan om jag kunde ställa upp för den fristående nomineringsgruppen Borgerligt alternativ (BA) i årets kyrkoval.

Efter kort betänketid sa jag ja till det. Inte för att jag precis sprungit ner dörrarna i kyrkliga lokaler men sedan den tidiga ungdomens engagemang och uppväxtmiljö känner jag mig hemma både i den kyrkliga och frikyrkliga miljön.

Det ska genast sägas att jag ser mig alls inte i nuvarande situation som en framträdande kyrkopolitiker. Jag är nominerad en bit ner på BA:s listor till Karlstads stiftsfullmäktige och till Kyrkomötet. Blir jag invald så vill jag påverka! En folk(ligare) kyrka är mottot för Borgerligt alternativ. Det ställer jag helt och fullt upp på.

Jag vill gärna understryka att jag ser kristendomens särställning i vårt land i kraft av sin roll i kultur, historia, lagar och traditioner som format det svenska samhället. Naturligtvis ska var och en få utöva och bekänna sig till den tro han/hon vill, men kristendomens särställning vill jag se bibehållen! Med en allt folk(ligare) förankring.

BA är sprunget ur det som var Moderaterna i Svenska kyrkan. Sedan M för tio år sedan tog beslutet att inte ställa upp i kyrkovalet bildades BA som en fristående nomineringsgrupp utan partipolitisk koppling men med tydliga borgerliga värderingar.

Svenska kyrkan, liksom frikyrkorna, har 2021 fortsatt betydelsefulla uppgifter i samhället. Inte minst gäller det inom diakonin och inom det frivilligarbete som bedrivs. Kyrkorna kan också få en större och ökad roll genom sina bidrag till integrationen i samhället. Det sistnämnda något som civilsamhällets myndigheter och institutioner så här långt i alltför stora delar misslyckats med.

Stig Bertilsson

Borgerligt Alternativ

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.