Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Förvirrat om Kolaregården - ge oss fakta

Publicerad:
Motsägelsefulla uppgifter om vad som borde vara fakta skadar trovärdigheten anser författaren av inlägget som belyser det med debatten om Kolaregårdens eventuella platsbrist.
Motsägelsefulla uppgifter om vad som borde vara fakta skadar trovärdigheten anser författaren av inlägget som belyser det med debatten om Kolaregårdens eventuella platsbrist. Foto: Thomas Wallin

Läste artikeln i tisdagens Dalslänningen den 31 aug där kommunstyrelsen i Bengtsfors hade behandlat S-förslaget om att riva upp beslutet om att lägga ned Kolaregården.

Insändarreplik: Flera olika förslag om Kolaregården skapar förvirring

Argumentet från S-politikern Stein Begby var att han vid återkommande tillfällen ställt frågan om hur många lediga platser det finns på kommunens särskilda boenden och att svaret från kommunala tjänstemän har varit att det inte finns några lediga platser.

Kommunalrådet Stig Bertilsson (M), förklarar i samma artikel att det inte alls finns någon platsbrist. Artikeln avslutas med att socialchef Tanja Mattsson kontaktats av Dalslänningen för att få besked i frågan. Hon svara i princip samma sak som kommunalrådet Stig Bertilsson att det inte finns någon platsbrist utan att man löser detta inom befintliga särskilda boendena i kommunen.

Varför måste det bli så här? Jag som kommuninnevånare vill försöka förstå vad som sker inom kommunenens beslutande organ. I detta ärendet handlar det om ren skär fakta som socialchef Tanja Mattsson redovisar..

Hur kan det då komma sig att Stein Begby (S) kan ha så avvikande uppgifter jämfört med socialchefen?

Denna förvirring är inte första gången, och troligen inte sista, där man som tidningsläsare upplever att konkret fakta finns tillgänglig men någon part väljer att uttala något annat. Är det kanske av politiska skäl som detta sker för att uppnå sina syften i debatten?

Det blir ett problem för mig som artikelläsare att förstå vad som är rätt och faktabaserat när två parter uttalat helt olika argument om samma fakta.

Som förutvarande facklig representant fick jag lära mig att trovärdighet och respekt byggde på att det man i argumentation och förhandling ska hålla sig till fakta.

Man kan bluffa en gång men sen har man bränt alla broar och därmed trovärdigheten.

Så i fortsättningen har jag förhoppning om att i rena faktaärenden så använder alla involverade parter samma faktauppgifter, då blir det lättare för alla att förstå.

Karl-Erik Andersson

Bengtsfors

Artikeltaggar

BengtsforsDalslänningenInsändareKolaregårdenStein BegbyStig BertilssonTanja Mattsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.