Hoppa till huvudinnehållet

Hagaskolans matsal rivs

Publicerad:
Såhär planeras det nya köket och matsalen se när det står klart om cirka ett år.
Såhär planeras det nya köket och matsalen se när det står klart om cirka ett år. Foto: Yes arkitekter

Tidsaspekten, kostnaden och kvarvarande risker. Det var de tre aspekter som blev avgörande när kommunstyrelsen i onsdags beslutade att matsalen vid Hagaskolan ska rivas. Om cirka ett år planeras en ny matsal i modern tappning vara klar för inflyttning.

Ibland blir det inte som det var tänkt.

För bara några månader sedan fanns det en bred politisk enighet om att det bästa sättet att åtgärda det akuta renoveringsbehovet av matsalen och köket på Hagaskolan var att renovera matsalen och bygga ett helt nytt kök.

– Vi var glada över att ha hittat en lösning och samtidigt kunna bevara den gamla matsalen som byggdes 1902. Vi var ju medvetna om att byggnaden var gammal och vi tog höjd för att det kunde dyka upp oväntade saker, men det visade sig bli större bekymmer än så, säger kommunstyrelsens ordförande Martin Carling (C).

Bygga nytt eller riva

Efter att arbetet hade inletts i våras upptäcktes omfattande fuktskador samt hussvamp. Efter sommaren lyftes frågan hur man skulle gå vidare. Alternativen var att inleda ett omfattande renoveringsprojekt eller riva och bygga nytt.

Tanken var att Hagaskolans matsal skulle renoveras men nu har omfattande fuktskador upptäckts.
Tanken var att Hagaskolans matsal skulle renoveras men nu har omfattande fuktskador upptäckts. Foto: Helena Lindgren

Dals-Eds kommun anlitade konsulter för att titta på de olika alternativen utifrån aspekterna tid, pris och kvarvarande risker. Utredningen visade att oavsett alternativ skulle projektet bli betydligt dyrare och ta mycket längre tid.

I onsdags fattade kommunstyrelsen beslut om hur projektet ska gå vidare.

I en tjänsteskrivelse från samhällsbyggnadsförvaltningen, som bland annat beskriver vilka frågor som har utretts mer ingående, utlåtande från olika företag gällande byggnadens status, behov av åtgärder samt kostnader och tidsförskjutning, förordas rivning, vilket kommunstyrelsen ställde sig bakom. Det under förutsättning att rivningslov beviljas.

Enligt beräkningarna kommer rivning och nybygge att landa på en förändrad kostnad med cirka 4 miljoner kronor och vara klart i september/oktober 2022. Att renovera skulle ta längre tid, det beräknas vara klart i augusti/oktober 2023 och kosta ungefär dubbelt så mycket som en nybyggnation.

– Vi är ledsna för detta men det är inte försvarbart att inleda en renovering. Vi ser inte heller några fullständiga garantier på att problematiken inte fortsätter om vi väljer att renovera, säger Martin Carling.

Plan- och byggnadsnämnden ska nu ta ställning till rivningsansökan som redan är inlämnad.

Modern tappning

Kommunstyrelsen hade också till uppgift att besluta om hur den nybyggda matsalen skulle se ut. Det fanns två alternativ: antingen att uppföra en byggnad som liknar den nuvarande, fast i mindre storlek, eller bygga en matsal som mer harmonierar med den utbyggnad där köket ska ligga.

En inte helt enig kommunstyrelse beslutade sig för att köra på bygget i den mer moderna tappningen. Sverigedemokraterna röstade för det andra alternativet.

– Det handlar om tycke och smak. Det är med sorg i hjärtat, men nu känner vi oss trots allt tillfreds med detta. Det här kommer att bli ett stort lyft. Det blir en fantastisk miljö för köket, men det kommer också att bli en fin samlingslokal som även kan användas kvällstid och i undervisningen, säger Martin Carling.

Entreprenören Sven Johansson bygg har fått i uppdrag att ta fram ett fast pris på tillkommande kostnader vid nybyggnation i förhållande till anbudssumman. Satsningen planeras att finansieras av samhällsförvaltningens investeringsbudget.

Bakgrund:

I november förra året beslutade kommunfullmäktige att ge klartecken för ett nytt kök samt renovering av skolmatsalen. Byggnaden räknas som en kulturhistorisk värdefull byggnad och är utpekad som särskilt värdefull i kommunens byggnadsinventering 2013.

Projektet skulle kosta 22,6 miljoner kronor. Efter en uppdaterad kostnadsberäkning visade det sig att det blev 3,7 miljoner kronor dyrare. Kommunstyrelsen beslutade i mars att godkänna fördyringen och arbetet kunde påbörjas i våras.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunEdHagaskolanMartin CarlingPolitikSkola och utbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.