Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsforsduo vann Skandinaviens tuffaste lopp: ”Skön belöning”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Per Josefsson och Crister Blüme vann Skandinaviens tuffaste multisporttävling.
Per Josefsson och Crister Blüme vann Skandinaviens tuffaste multisporttävling. Foto: Pressbild

Två mil kajakpaddling i motvind, 17 kilometer löpning i tung terräng och sedan tre mil på mountainbike. Bengtsforsduon Crister Blüme och Per Josefsson antog utmaningen – och var först över mållinjen.

– En obeskrivlig känsla, säger Crister Blüme.

Åre Extreme Challenge är den äldsta, tuffaste och mest prestigefyllda multisporttävlingen i Skandinavien. Längs vägen väntar många utmaningar – först kajakpaddling i två mil, sedan löpning i 1,7 mil obanad terräng och myrmark från Åresjön uppför över Åreskutan, sedan avslutas loppet med tre mil mountainbike i lika tuff terräng. Den utmanande banan bjuder på allt från forsande fjällvatten och högalpin terräng till blöta myrar och tät skog.

Bengtsforsduon Crister Blüme och Per Josefsson har båda deltagit i singelklassen tidigare, men tvingades bryta 2014 och tog en mittenplacering året efter. I år ställde de upp i duoklassen, där man ska ta sig an loppet tillsammans – och var först i mål med tiden sju timmar och 16 minuter.

– Det var en obeskrivlig känsla när vi kom i mål. En skön belöning att veta att vi var först, säger Crister Blüme.

Måste hålla ihop

Duon fick inte vara längre isär än 100 meter under loppets gång, vilket är både en utmaning och en uppmuntran.

– Båda måste vara lika bra hela vägen. Det är en hjälp om någon börjar säcka så kan man få pepp av sin partner, säger han.

Under loppets gång möttes duon av många utmaningar, bland annat ett rejält busväder under paddlingssträckan, djup våtmark under löpningen och så svår terräng att cykeln fick bäras vissa sträckor.

– Vi hade 15 sekundmeters motvind, så det var hyfsat tufft. Sedan sjönk man ner till halva låret i myren. Då fick man kämpa lite grann för att ta sig framåt, vilket naturligtvis var jobbigt. Då hade man dessutom varit igång i ganska många timmar, säger han.

Artikeltaggar

BengtsforsCrister BlümeSport

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.