Hoppa till huvudinnehållet

Oroande smittkurva i regionen: ”Vi står och väger”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg är bekymrad över hur smittläget i Västra Götaland ska utveckla sig.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg är bekymrad över hur smittläget i Västra Götaland ska utveckla sig. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Västra Götalandsregionen rekommenderar fortsatt distansarbete och försiktighet i umgänget med andra. Men framförallt uppmanas fler att gå och vaccinera sig mot covid-19, om vi ska undvika en ny stor smittvåg.

– Pandemin är inte över, även om vi skulle önska det, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Smittspridningskurvan pekar fortsatt svagt uppåt, vilket den gjort ett tag nu. Det bekymrar experterna som medverkade vid onsdagens pressträff gällande coronaläget i Västra Götaland.

– Flertalet av dem som smittats har blivit det i Sverige, Västra Götaland, i sin egen hemkommun, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Ökningen handlar med andra ord inte i huvudsak om att fler människor varit utomlands under sommaren, även om antalet sådana fall också har ökat nu när gränserna varit mer öppna än ifjol.

Av resmålen är det annars Kosovo, Spanien och Turkiet som sticker ut vad gäller nya smittade.

Sociala sammanhang

Under våren spreds covid-19 framförallt i hemmet, på arbetet och i skolan, men under sommaren har det i stället gått mot att spridningen skett vid olika sociala sammanhang. Många verkar tro att pandemin är över och att man kan återgå till att leva precis som förr, men smittläget är fortfarande allvarligt. Kurvan pekar för närvarande brantare uppåt än vad den gjorde vid samma tidpunkt i fjol.

– Nu är det oerhört viktigt att alla som kan vaccinerar sig, att man inte väntar eller skjuter upp. Det blir inget bättre tillfälle, säger Thomas Wahlberg. Det är också viktigt att vi inte glömmer bort vikten av att inte trängas och håller avstånd till varandra.

Smittskyddsläkaren uppmanar även fortsättningsvis dem som kan att jobba hemifrån.

Onsdagens pressträff angående covid-19 i Västra Götalandsregionen var den första sedan juni. Då handlade informationen bland annat om belastningen på vården genom antal inneliggande patienter.

– Nu har vi sett att antalet inneliggande ökar igen, säger Jan Kihlhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Fler sjukhuspatienter

På onsdagen fanns totalt 68 inneliggande patienter med covid-19, varav 16 behövde intensivvård. Antalet har ökat successivt sedan slutet av juli.

– Det är förstås oroande. Vi står liksom och väger, säger Kihlhamn, och påpekar att dagens relativt låga antal tar cirka 20 procent av den totala vårdkapaciteten i anspråk:

– Vi borde kunna minimera antalet.

Av samtliga covidpatienter på regionens intensivvårdsavdelningar är i dag 92 procent ovaccinerade. Nästan lika hög, 73 procent, är andelen bland samtliga inneliggande covidpatienter.

Huvudbudskapet från regionen är med andra ord att fler måste vaccinera sig. Uppmaningen riktas inte minst till äldre tonåringar. Medan cirka 58 procent av den totala befolkningen i regionen har tagit två sprutor så ligger motsvarande täckningsgrad bland personer födda 2003–2005 på cirka 40 procent.

Mest i Fyrbodal

Ungdomarna i Fyrbodal tillhör dock dem som varit flitigast ur ett regionalt perspektiv. Här har 81 procent av ovanstående åldersgrupp åtminstone tagit en vaccindos. Minst vaccinerade är ungdomarna i västra Göteborg. I exempelvis stadsdelen Angered ligger täckningsgraden bara på 52 procent än så länge.

Likartade trender går att se i samtliga åldersgrupper.

– Det finns väldigt mycket vaccin, jämfört med hur situationen såg ut i våras, säger vaccinationssamordnaren Kristine Rygge, som tror att en delförklaring till varför vaccinationsgraden inte är ännu högre kan bero på den dosbrist som ofta rådde under våren.

– Känner du någon som inte vaccinerat sig än: Prata med dem, säger Rygge.

Uppsökande arbete

För att nå fler invånare har regionen bland annat infört mobila vaccinationsenheter och initierat andra typer av uppsökande verksamhet, både på arbetsplatser och ställen där folk brukar samlas.

I samband med skolstarten införde regionen även hemtest i form av gurgeltest framför allt på gymnasienivå, för att kunna smittspåra så fort det går. Gurgeltest anses vara mer behagligt än de bomullspinnar som ofta annars används.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggeThomas WahlbergVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.