Hoppa till huvudinnehållet

Hassans familj riskerar att utvisas – nu har man startat namninsamling i protest

Publicerad:
Solveig Nettelbo har, tillsammans med en liten grupp personer, startat en namninsamling i protest mot att Hassan Khudoyan och hans familj utvisas i Sverige.
Solveig Nettelbo har, tillsammans med en liten grupp personer, startat en namninsamling i protest mot att Hassan Khudoyan och hans familj utvisas i Sverige. Foto: Sanna Stark

Billingsforsbon Hassan Khudoyan och hans familj har bott i Sverige i nästan tolv år. För två veckor sedan fick han beskedet att de ska utvisas till hemlandet Armenien i september.

– Jag försöker vara positiv utåt, men inuti mig är det verkligen ett krig, säger han.

2010 flydde Hassan Khudoyan och hans fru från Armenien till Billingsfors. Med sig hade de sin förstfödda dotter på knappt ett par månader. Sedan dess har Hassan Khudoyan arbetat för att kunna försörja sin familj, betala hyran och komma in i det svenska samhället. Dessutom har familjen hunnit utökas med två ytterligare barn – och en till liten knodd på väg, som beräknas födas i början av oktober.

Många känner säkert igen Hassan Khudoyan från Ica i Billingsfors, där han jobbar för att försörja sig och sin familj.
Många känner säkert igen Hassan Khudoyan från Ica i Billingsfors, där han jobbar för att försörja sig och sin familj. Foto: Sanna Stark

Under de snart tolv åren har Hassan Khudoyan sökt om uppehållstillstånd hos Migrationsverket för sin familj åtskilliga gånger – utan framgång.

– Jag kan inte ens räkna hur många avslag jag har fått, säger han.

Två veckor

För två veckor sedan ringde plötsligt en handläggare och berättade att familjen riskerar att utvisas från Sverige – redan inom en månad.

– Jag ringde till Migrationsverket och bad dem vänta med beslutet, vare sig det är positivt eller negativt, för min höggravida frus skull. Två dagar senare fick jag beskedet att vi ska utvisas, säger Hassan Khudoyan.

Kan inte språket

Hassan Khudoyan har överklagat beslutet. Nu hoppas han att målet tas upp i migrationsdomstolen, och om drygt en vecka ska han ha ett återvändarsamtal.

– Jag vill göra min röst hörd innan de tar beslutet. Tycker Migrationsverket och domstolen att det är rätt att utvisa oss, så ger jag upp. Då får de utvisa mig, men jag har hopp om att rätten ska vinna någonstans. Jag tror och litar på att domstolen gör rätt bedömning, säger han.

Blir familjen utvisad förlorar Hassan Khudoyan en stor del av sitt liv, menar han, men hans största farhåga är att hans tre, snart fyra, barn ska tvingas flytta till ett land de aldrig har vistats i.

– Jag är inte rädd för vad som händer med mig, utan jag är rädd för vad som händer med mina barn. Jag vill inte förstöra deras framtid, mina barn är svenskar. De talar inte språket i Armenien flytande, så de kan inte ens gå i skola där.

Lagar krockar

Samtidigt strider Migrationsverkets beslut mot barnkonventionen, menar Hassan Khudoyan.

Hassan Khudoyan är ödmjuk inför migrationsdomstolens beslut. Det viktigaste är att han har kämpat in i det sista och får göra sin röst hörd, menar han.
Hassan Khudoyan är ödmjuk inför migrationsdomstolens beslut. Det viktigaste är att han har kämpat in i det sista och får göra sin röst hörd, menar han. Foto: Sanna Stark

– Är det för barn med de fyra sista siffrorna i personnumret som lagen gäller? Den ska gälla för alla barn, lagarna krockar, och det är därför jag vill göra min röst hörd i domstol, säger han.

Kampen om att få stanna kvar i Billingsfors och i Sverige tar på familjens krafter.

– Jag försöker vara positiv utåt, men inuti mig är det verkligen ett krig. Jag vill inte ge upp. Sverige är vårt land och där vi känner oss trygga.

Startade namninsamling

När Solveig Nettelbo fick höra om Hassan Khudoyan och hans familjs situation bestämde hon sig för att agera.

– Vi är en liten grupp som försöker stödja Hassan. En del i ledet är vår namninsamling som har slagit väldigt väl ut, säger hon.

Under tisdagen satte hon upp listor inne på Ica i Billingsfors, där allmänheten kunde skriva under med sitt namn i protest mot Migrationsverkets beslut. Namnlistorna ska lämnas in till både Migrationsverket och migrationsdomstolen.

– På en dag har vi fått ihop nästan 160 namnunderskrifter. Och fler ska det bli, säger Solveig Nettelbo och fortsätter:

– Jag hoppas att han får uppehållstillstånd för sig och sin familj. Vi vill ha kvar Hassan och familjen här, de är Billingsforsbor. Dessutom är det horribelt att de hotas att utvisas precis när hans fru ska föda.

"Så mycket kärlek”

Hassan Khudoyar upplever att han får ökat självförtroende av det stora engagemanget.

– Samtidigt så undrar jag hur jag någonsin kan ge tillbaka, det kan jag nog inte. Folk har kommit och gråtit och kramat mig, jag känner så mycket kärlek. Det betyder jättemycket.

Artikeltaggar

BillingsforsIcaMigrationMigrationsverketNyheterSolveig Nettelbo

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.